Старовић: Споразум о слободној трговини са Kином промениће инвестициону личну карту Србије

07. феб 2022.
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изјавио је да је Споразум о слободној трговини са Kином велика прилика за Србију, за нашу привреду, привреднике и грађане, а да ће процес његовог усаглашавања и преговарања имати додатни снажан импулс који долази из самог државног врха, од двојице председника, Александра Вучића и Си Ђинпинга.

Старовић је, гостујући на телевизији “Прва”, рекао да су споразуми о слободној трговини комплексни и да се често преговарају годинама, али и навео да је сигуран да ће у наредним месецима, током ове године, доћи до закључења тог веома важног споразума са Kином.

Предочио је предности које доноси тај споразум, наводећи могућност да се наступи на једном тржишту великих бројева као што је кинеско тржиште са више од 1,4 милијарди људи, а да ће тиме много добити наша прехрамбена и дрвно-прерађивачка индустрија. 

„Ми стичемо могућност да још додатно увећамо пласман наших производа. До пре десетак година извозили смо у Kину годишње робе у вредности од свега седам милиона долара, сада је то преко милијарду. То је увећање 150 пута, односно 15.000 процената, али потенцијали су још значајно већи од тога. Споразум о слободној трговини би заиста допринео повећању нашег извоза, али би и значајно променио инвестициону личну карту Србије”, нагласио је Старовић. 

Према његовим речима, тренутно у Kину извозимо око миллион флаша вина,а, а од првог дана када се споразум буде закључио, можемо у најмању руку да упетостручимо извоз квалитетних вина, али и  других производа. 

Kада је реч о кинеским инвестицијама у Србији и пројектима у области инфарструктуре, Старовић је напоменуо да се приближавамо суми од 10 милијади долара. 

„За државу са мање од седам милиона људи то је и највећа прилика коју нисмо пропустили и коју смо пригрлили”, рекао је Старовић поводом споразума, и додао да ће се он односити на либерализацију трговинског режима и потпуно или делимично укидање царина на различите врсте робе.

Старовић је рекао да нема потребе да страховање да ће кинеска роба преплавити Србију и угрозити домаће привреднике. 

Државни секретар је рекао да неће сви на Западу благонаклоно гледати на то што преговарамо, али и нагласио да смо успевали и успеваћемо успешно да се одбранимо од тих напада. 
 
„Аргументи су нашој страни, државе Запада имају по стотину пута већи обим трговинске размене са Kином од нас. С друге стране, потребна нам је економска конвергенција да негде сустигнемо наше европско окружење, а деценијама смо били у заостатку. Није правично осуђивати нас због тога што користимо прилике које се пред нама налазе”, рекао је Старовић. 

Према његовим речима, свесни смо тога да се налазимо на путу ка чланству у ЕУ и да ће у моменту када стекнемо право на пуноправно чланство бити ван снаге сви споразуми о слободној трговини које смо у међувремену закључили. 

„Зашто бисмо ми у међувремену, док су та врата пуноправном чланству тек одшкирнута, а не у потпуности отворена, пропуштали прилике које су пред нама. Сарадња са Kином је највећа прилика коју ми тренутно имамо”, навео је Старовић. 

Одговарајући на питање о дешавањима у Црној Гори, Старовић је нагласио да не желимо да се мешамо у динамику политичких процеса у нама суседној пријатељској Црној Гори, и навео да би било веома корисно, са аспекта политичке стабилности Црне Горе и ширег региона, да се поштује демократска воља грађана и да та демократска воља преко парламента буде на прави начин пресликана на владу и друге институције извршне власти. 

„За нас је јако битно да у овим политичким процесима који се одвијају у Црној Гори буду на прави начин застићени интереси српског народа. Желим да верујем да ће нова влада која ће бити ускоро изабрана, без обзира на то ко ће је чинити и уз чије гласове у парламенту Црне Горе ће бити изгласана, учинити неколико ствари које ће се повољно одразити на интересе српског народа у Црној Гори и на билатералне односе Црне Горе и Србије“, казао је Старовић. 

Како је објаснио, под тиме, пре свега, мисли на потписивање темељног уговора са СПЦ, на организовање слободног пописног изјашњава, како би наши сународници, припадници српског народа, добили прилику да се слободно изјасне о својој националној и верској припадности и о матерњем језику, али и на приступање Црне Горе инцијативи „Отворени Балкан“, те укидање  одлуке о прoтеривању нашег амбасадора Владимира Божовића.

“Уколико макар неке од тих ствари нова влада заиста буде учинила, мислим да ће то бити једна веома добра ствар”, закључио је Старовић.