Starović: Spremni da adekvatno odgovorimo na poteze Prištine

07. sep 2021.
Srbija je u stalnoj komunikaciji sa određenim brojem država koje su spremne da preinače odluku i povuku priznanje Kosova, kaže državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović.

Ističe da je Beograd spreman da odlučno i adekvatno odgovori ukoliko Priština aktivno krene u kampanju za priznavanje nezavisnosti Kosova i sa zahtevima za članstvo u međunarodnim organizacijama nakon što je istekao jednogodišnji moratorijum na pitanja priznavanja.

Starović napominje da je Srbija u potpunosti posvećena poštovanju Vašingtonskog sporazuma i da neće prva odustati od propisanog moratorijuma da suspenduje kampanju otpriznavanja, ali da će ozbiljno i odlučno reagovati na eventualne poteze Prištine ili njenih sponzora.

„Upravo zbog posvećenosti Vašingtonskog sporazumu u ovom trenutku ne možemo da govorimo o konkretnom broju i imenima država koje bi povukle priznanje, ali smo spremni, ukoliko Priština aktivira takav scenario“, kaže Starović za Tanjug.

Navodi da Beograd ima informacije da se Priština sprema da, posle isteka jednogodišnjeg moratorijuma, aktivira napore za sticanje članstva u određenim međunarodnim organizacijama, pre svega u Savetu Evrope.

Kako kaže, prištinska strana smatra da ima relativno povoljnu poziciju u toj organizaciji, imajući u vidu značajan broj država članica Savetat Evrope koje su priznale secesiju Kosova.

Takva odluka bi, upozorava Starović, bila izuzetno štetna i pogrešna i u suprotnosti sa statutom Saveta Evrope koji, pre svega, obavezuje da se za članstvo obezbedi dvotrećinska većina u Komitetu ministara Saveta Evrope.

„Takođe, statut propisuje da država koja aplicira za članstvo mora biti članica UN, što Kosovo nije, a da ne govorimo o odredbama koje propisuju maksimalnu posvećenost kandidata ljudskim pravima o čemu nema reči na KiM“, kaže Starović.

Naglašava da će, ako se Priština odluči za takve poteze, odgovor Srbije biti jasan i usmeren da onemogući flagrantno kršenje statuta Saveta Evrope i spreči da takva inicijativa urodi plodom, ali izražava sumnju da bi to moglo da se dogodi.

Starović napominje da bi eventualno aktiviranje aplikacije Prištine za prijem u Savet Evrope odmah rezultiralo aktiviranjem kampanje Srbije za otpriznavanje Kosova u čemu je, ističe, naša zemlja bila veoma uspešna u prethodne četiri godine, a 18 zemalja povuklo priznanje.

„Uprkos tim uspesima, naša želja je bila da se koliko-toliko očuva pozitivna atmosefra koja bi omogućila napredak u dijalogu i potragu za održivim, kompromisnim rešenjem. Ukoliko budemo ušli u takav scenario, ne našom željom, atmosfera u dijalogu će biti ozbiljno narušena“, ocenjuje Starović.

Kada je reč o zahtevima Prištine za članstvo u Unesku i Interpolu, Starović ističe da je Srbija prethodnih godina bila uspešna u sprečavanju članstva Kosova u tim organizacijama.

„Imajući u vidu procedure koje postoje i odnos snaga u tim organizacijama, tu je posao Prištine daleko teži, a mi ćemo mnogo lakše uspeti da osujetimo njihove namere, ukoliko budu aktivirali svoje zahteve“, kaže Starović.

Govoreći o nastavku tehničkog dijaloga u Briselu, Starović je kazao da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu sa Prištinom pod okriljem EU i istakao da se srpska delegacija za svaku rundu dijaloga, uključujući i tehnički, dobro pripema.

Ističe da je Beograd spreman da razgovara o čitavom nizu različitih tema što je, kako kaže, i dokazao prethodnih godina.

Starović navodi da stav prištinske strane tokom prethodnih rundi dijaloga ne ostavlja previše prostora za optimizam da bi moglo doći do određenog napretka.

„Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pokazao je da nije sklon bilo kakvom dijalogu i potrazi za održivim kompromisnim rešenjima. Zbog svega toga naša očekivanja nisu velika, ali zvanični Beograd će ostati posvećen dijalogu i neće odstupati od pregovoračkog stola“, naglašava Starović.

 

 

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug