Старовић: Спремни да адекватно одговоримо на потезе Приштине

07. сеп 2021.
Србија је у сталној комуникацији са одређеним бројем држава које су спремне да преиначе одлуку и повуку признање Косова, каже државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић.

Истиче да је Београд спреман да одлучно и адекватно одговори уколико Приштина активно крене у кампању за признавање независности Косова и са захтевима за чланство у међународним организацијама након што је истекао једногодишњи мораторијум на питања признавања.

Старовић напомиње да је Србија у потпуности посвећена поштовању Вашингтонског споразума и да неће прва одустати од прописаног мораторијума да суспендује кампању отпризнавања, али да ће озбиљно и одлучно реаговати на евентуалне потезе Приштине или њених спонзора.

„Управо због посвећености Вашингтонског споразуму у овом тренутку не можемо да говоримо о конкретном броју и именима држава које би повукле признање, али смо спремни, уколико Приштина активира такав сценарио“, каже Старовић за Танјуг.

Наводи да Београд има информације да се Приштина спрема да, после истека једногодишњег мораторијума, активира напоре за стицање чланства у одређеним међународним организацијама, пре свега у Савету Европе.

Како каже, приштинска страна сматра да има релативно повољну позицију у тој организацији, имајући у виду значајан број држава чланица Саветат Европе које су признале сецесију Косова.

Таква одлука би, упозорава Старовић, била изузетно штетна и погрешна и у супротности са статутом Савета Европе који, пре свега, обавезује да се за чланство обезбеди двотрећинска већина у Комитету министара Савета Европе.

„Такође, статут прописује да држава која аплицира за чланство мора бити чланица УН, што Косово није, а да не говоримо о одредбама које прописују максималну посвећеност кандидата људским правима о чему нема речи на КиМ“, каже Старовић.

Наглашава да ће, ако се Приштина одлучи за такве потезе, одговор Србије бити јасан и усмерен да онемогући флагрантно кршење статута Савета Европе и спречи да таква иницијатива уроди плодом, али изражава сумњу да би то могло да се догоди.

Старовић напомиње да би евентуално активирање апликације Приштине за пријем у Савет Европе одмах резултирало активирањем кампање Србије за отпризнавање Косова у чему је, истиче, наша земља била веома успешна у претходне четири године, а 18 земаља повукло признање.

„Упркос тим успесима, наша жеља је била да се колико-толико очува позитивна атмосефра која би омогућила напредак у дијалогу и потрагу за одрживим, компромисним решењем. Уколико будемо ушли у такав сценарио, не нашом жељом, атмосфера у дијалогу ће бити озбиљно нарушена“, оцењује Старовић.

Када је реч о захтевима Приштине за чланство у Унеску и Интерполу, Старовић истиче да је Србија претходних година била успешна у спречавању чланства Косова у тим организацијама.

„Имајући у виду процедуре које постоје и однос снага у тим организацијама, ту је посао Приштине далеко тежи, а ми ћемо много лакше успети да осујетимо њихове намере, уколико буду активирали своје захтеве“, каже Старовић.

Говорећи о наставку техничког дијалога у Бриселу, Старовић је казао да је Београд у потпуности посвећен дијалогу са Приштином под окриљем ЕУ и истакао да се српска делегација за сваку рунду дијалога, укључујући и технички, добро припема.

Истиче да је Београд спреман да разговара о читавом низу различитих тема што је, како каже, и доказао претходних година.

Старовић наводи да став приштинске стране током претходних рунди дијалога не оставља превише простора за оптимизам да би могло доћи до одређеног напретка.

„Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти показао је да није склон било каквом дијалогу и потрази за одрживим компромисним решењима. Због свега тога наша очекивања нису велика, али званични Београд ће остати посвећен дијалогу и неће одступати од преговорачког стола“, наглашава Старовић.

 

 

Извор: Танјуг

Фото: Танјуг