Starović: Srbija i Meksiko tradicionalni prijatelji i iskreni partneri

01. nov 2021.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović prisustvovao je danas u Arhivu Jugoslavije svečanom otvaranju izložbe „Srbija-Meksiko, 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa“.

U svom obraćanju državni sekretar je ukazao da su bilateralni odnosi Srbije i Meksika tradicionalno prijateljski, naglasivši da ih karakteriše međusobno uvažavanje i podrška.

Poručio je da obeležavanje ovog jubileja daje podsticaj da u narednim godinama nastavimo da jačamo prijateljske veze Srbije i Meksika, ali i da nastavimo da tragamo za svim tačkama susretanja i temama na kojima možemo da sarađujemo.

Starović je poručio da  dve zemlje dele snažnu posvećenost temeljnim načelima međunarodnog prava i zajedničke poglede na brojne međunarodne probleme.

“Srbija veoma ceni principijelan stav Meksika i zahvaljuje na doslednoj podršci nepovredivosti suvereniteta i teritorijalne celovitosti naše zemlje”, rekao je Starović.

Državni sekretar podvukao je da se prijateljstvo i poštovanje dve zemlje vidi i kroz međusobnu solidarnost u izazovnim trenucima za obe zemlje, poput prirodnih nepogoda u Srbiji 2014. i Meksiku 2017. godine.

„Srbija i Meksiko bili su i ostaće iskreni partneri uvek spremni da podele odgovornost sprovođenja zajedničke izgradnje ravnopravnijeg i prosperitetnijeg sveta“, istakao je Starović.

Pored državnog sekretara, na otvaranju izložbe obratili  su se ambasador Meksika u Srbiji Karlos Feliks Korona i  direktor Arhiva Jugoslavije Milan Terzić.

Izložba obuhvata najznačajnija dokumenta iz fondova i zbirki koja svedoče o diplomatskim, kulturnim, ekonomskim odnosima dveju država i ilustruje tradicionalno prijateljske odnose između dve zemlje koji nisu nikada prekidani.