Starović: Srbija je na forumu na Bledu dobila čvrstu i snažnu podršku

03. sep 2021.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović kaže da je za Srbiju veoma važno što je na Bledskom strateškom forumu dobila čvrstu i snažnu podršku za pridruživanje EU i da te pozitivne poruke govore o poštovanju prema Srbiji.

Starović je gostujući na Radio-televiziji Srbije rekao da je predsednik Aleksandar Vučić na glavnom panelu o proširenju EU u okviru tog foruma ukazao na sve probleme EU, na gubitak njene relevantnosti na globalnom planu na šta, kaže, evropski lideri nemaju pravi odgovor zaokupljeni unutrašnjim problemima u Uniji.

Naglasio je da je proširenje nedvosmisleni interes za nas, ali da odgovornost za sve zastoje leži na obe strane.

“Posvećeni smo reformama, ali ne možemo ignorisati realnost da u starim državama članicama EU postoji zamor od proširenja. Mi nudimo kao odgovor na sve to da mi na Balkanu ne čekamo da se nešto desi i da se donesu odluke u Briselu, već da iskoristimo vreme da se međusobno ekonomski integrišemo”, rekao je Starović.

Starović je naveo da je Vučić izneo sve što je nama važno za naš noseći projekat, inicijativu “Otvoreni Balkan”, i poručio da ne postoji nijedan ozbiljan argument koji bi govorio protiv regionalne ekonomske intergacije u sklopu te inicijative.

Povodom isticanja roka iz Vašingtonskog sporazuma na moratorijum na lobiranje za nova priznanja, odnosno povlačenja priznanja Kosova, Starović je rekao da je velika šteta što nije došlo do produženja moratorijuma jer nam je, ističe, išao u prilog.

“Očigledno se Priština sprema za podnošenje incijativa za članstvo u međunarodnim organizacijama. Čekamo njihove poteze i na adekvatan način ćemo odgovoriti na planu sprečavanja članstva. Ne bih isključio da će naša kampanja za povlačenje priznanja biti odmrznuta. Neće biti automatizma, sve za šta smo se spremali ćemo aktivirati kada procenimo da je potrebno”, naveo je Starović.

Naveo je da je mali prostor u kojem bi Priština mogla da deluje na novim priznanjima i dodao da će se Priština verovatno fokusirati na to da stekne članstvo u nekim važnim međunarodnim organizacijama.

“Uveren sam da ćemo uspeti da ih osujetimo u tim namerama. Nije dobro što ćemo u narednim mesecima morati da budemo posvećeni okršaju unutar međunarodne arene, ali mi ne diktiramo scenario koji nas čeka”, kaže Starović.

Na pitanje o ustoličenju mitropolita Joanikija na Cetinju i situaciji u vezi sa tim, Starović je rekao da je organizacija ustoličenje pitanje za Srpsku pravoslavnu crkvu, posebno za verni narod same mitropolije, ali i pitanje kojim treba da se bave državni organi Crne Gore.

“Ne bih davao neke savete i viđenja, a apelovao bih na mir, razboritost i na to da se ne dozvoli politizacija važnog verskog čina. Nadamo se da se neće dozvoliti da taj verski čin bude zloupotrebljen za politizaciju ili izazivanje incidenata”, rekao je Starović.