Старовић: Србија је на форуму на Бледу добила чврсту и снажну подршку

03. сеп 2021.
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић каже да је за Србију веома важно што је на Бледском стратешком форуму добила чврсту и снажну подршку за придруживање ЕУ и да те позитивне поруке говоре о поштовању према Србији.

Старовић је гостујући на Радио-телевизији Србије рекао да је председник Александар Вучић на главном панелу о проширењу ЕУ у оквиру тог форума указао на све проблеме ЕУ, на губитак њене релевантности на глобалном плану на шта, каже, европски лидери немају прави одговор заокупљени унутрашњим проблемима у Унији.

Нагласио је да је проширење недвосмислени интерес за нас, али да одговорност за све застоје лежи на обе стране.

“Посвећени смо реформама, али не можемо игнорисати реалност да у старим државама чланицама ЕУ постоји замор од проширења. Ми нудимо као одговор на све то да ми на Балкану не чекамо да се нешто деси и да се донесу одлуке у Бриселу, већ да искористимо време да се међусобно економски интегришемо”, рекао је Старовић.

Старовић је навео да је Вучић изнео све што је нама важно за наш носећи пројекат, иницијативу “Отворени Балкан”, и поручио да не постоји ниједан озбиљан аргумент који би говорио против регионалне економске интергације у склопу те иницијативе.

Поводом истицања рока из Вашингтонског споразума на мораторијум на лобирање за нова признања, односно повлачења признања Косова, Старовић је рекао да је велика штета што није дошло до продужења мораторијума јер нам је, истиче, ишао у прилог.

“Очигледно се Приштина спрема за подношење инцијатива за чланство у међународним организацијама. Чекамо њихове потезе и на адекватан начин ћемо одговорити на плану спречавања чланства. Не бих искључио да ће наша кампања за повлачење признања бити одмрзнута. Неће бити аутоматизма, све за шта смо се спремали ћемо активирати када проценимо да је потребно”, навео је Старовић.

Навео је да је мали простор у којем би Приштина могла да делује на новим признањима и додао да ће се Приштина вероватно фокусирати на то да стекне чланство у неким важним међународним организацијама.

“Уверен сам да ћемо успети да их осујетимо у тим намерама. Није добро што ћемо у наредним месецима морати да будемо посвећени окршају унутар међународне арене, али ми не диктирамо сценарио који нас чека”, каже Старовић.

На питање о устоличењу митрополита Јоаникија на Цетињу и ситуацији у вези са тим, Старовић је рекао да је организација устоличење питање за Српску православну цркву, посебно за верни народ саме митрополије, али и питање којим треба да се баве државни органи Црне Горе.

“Не бих давао неке савете и виђења, а апеловао бих на мир, разборитост и на то да се не дозволи политизација важног верског чина. Надамо се да се неће дозволити да тај верски чин буде злоупотребљен за политизацију или изазивање инцидената”, рекао је Старовић.