Starović: Srbija posvećena jačanju veza sa afričkim, azijsko-pacifičkim i južnoameričkim zemljama

02. sep 2021.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović otvorio je danas ambasadorsku konferenciju povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja koju je organizovao Institut za međunarodnu politiku i privredu.

U svom obraćanju Starović se osvrnuo i ukazao na istorijski doprinos koji je Pokret nesvrstanih dao ključnim procesima kao što su dekolonizacija, borba protiv aparthejda, podsticanje razoružanja, napredak ekonomskog i socijalnog statusa nerazvijenih i zemalja u razvoju i negovanje kulture mira i dijaloga.

„Snažne poruke upućene sa Beogradskog samita 1961. dovele su do impresivnog rasta Pokreta, koji je sa 25 država osnivača okupljenih u Beogradu 1. septembra 1961. godine porastao do globalne moći od 120 država članica koje sada čine skoro dve trećine Države članice UN“, rekao je državni sekretar. Dodao je da je pored brojnih iskušenja Pokret ostao veran svojim osnovnim načelima i ciljevima, kao i da su principi Bandunga i danas veoma relevantni, posebno kada su u pitanju značaj multilateralizma i uloga Ujedinjenih nacija.

U svetlu aktuelne pandemije korona virusa, Starović je napomenuo da takvi izazovi ne poznaju granice zemalja i da je potrebno aktivno raditi u pronalaženju zajedničkih odgovora, i s tim u vezi, poručio da je naša zemlja čvrsto uverena da je multilateralizam najbolji okvir za pronalaženje održivih rešenja

Starović je naglasio da je Srbija, kao naslednica bivše Jugoslavije, iskreno posvećena negovanju i produbljivanju veza sa prijateljskim afričkim, azijsko-pacifičkim i južnoameričkim zemljama i posebno podvukao da će skup na visokom nivou u Beogradu 11. i 12. oktobra  biti prilika da naša zemlja ugosti tradicionalne prijatelje sa kojima želi da gradi što bliže odnose i saradnju. Državni sekretar je iskoristio ovu priliku i pozvao da delegacije država čiji su predstavnici učestvovali na današnjoj konferenciji budu prisutni u oktobru u Beogradu.

„Srbija je uvek bila i ostaće iskren i pouzdan partner svim zemljama u izgradnji stabilnijeg, pravednijeg, razvijenijeg i prosperitetnijeg sveta“, istakao je Starović i svoje obraćanje završio izrazivši čvrsto uverenje da će Pokret nesvrstanih nastaviti da igra aktivnu i konstruktivnu ulogu, a u cilju postizanja trajnog mira i prosperiteta.