Старовић: Србија посвећена јачању веза са афричким, азијско-пацифичким и јужноамеричким земљама

02. сеп 2021.
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић отворио је данас амбасадорску конференцију поводом 60. годишњице прве конференције Покрета несврстаних земаља коју је организовао Институт за међународну политику и привреду.

У свом обраћању Старовић се осврнуо и указао на историјски допринос који је Покрет несврстаних дао кључним процесима као што су деколонизација, борба против апартхејда, подстицање разоружања, напредак економског и социјалног статуса неразвијених и земаља у развоју и неговање културе мира и дијалога.

„Снажне поруке упућене са Београдског самита 1961. довеле су до импресивног раста Покрета, који је са 25 држава оснивача окупљених у Београду 1. септембра 1961. године порастао до глобалне моћи од 120 држава чланица које сада чине скоро две трећине Државе чланице УН“, рекао је државни секретар. Додао је да је поред бројних искушења Покрет остао веран својим основним начелима и циљевима, као и да су принципи Бандунга и данас веома релевантни, посебно када су у питању значај мултилатерализма и улога Уједињених нација.

У светлу актуелне пандемије корона вируса, Старовић је напоменуо да такви изазови не познају границе земаља и да је потребно активно радити у проналажењу заједничких одговора, и с тим у вези, поручио да је наша земља чврсто уверена да је мултилатерализам најбољи оквир за проналажење одрживих решења

Старовић је нагласио да је Србија, као наследница бивше Југославије, искрено посвећена неговању и продубљивању веза са пријатељским афричким, азијско-пацифичким и јужноамеричким земљама и посебно подвукао да ће скуп на високом нивоу у Београду 11. и 12. октобра  бити прилика да наша земља угости традиционалне пријатеље са којима жели да гради што ближе односе и сарадњу. Државни секретар је искористио ову прилику и позвао да делегације држава чији су представници учествовали на данашњој конференцији буду присутни у октобру у Београду.

„Србија је увек била и остаће искрен и поуздан партнер свим земљама у изградњи стабилнијег, праведнијег, развијенијег и просперитетнијег света“, истакао је Старовић и своје обраћање завршио изразивши чврсто уверење да ће Покрет несврстаних наставити да игра активну и конструктивну улогу, а у циљу постизања трајног мира и просперитета.