Starović: Tehnički pregovori zavise od situacije na severu Kosova i Metohije

28. sep 2021.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izajvio je da je za sutra planirana nova tehnička runda pregovora Beograda i Prištine, a da će od situacije na severu Kosova i Metohije zavisiti da li će do tog susreta doći i kako će on izgledati.

Starović je na Radio-televiziji Srbije potvrdio da je iz Evropske spoljnopolitičke službe stigao poziv direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću i prištinskom pregovaraču Besniku Bisljimiju da dođu sutra na novu rundu tehničkih pregovora.

“Da li će do tog susreta doći i kako će on izgledati zavisi od toga kako će se razvijati situacija na terenu, na severu Kosova i Metohije danas i sutra. Sasvim je sigurno da ne može i neće biti govora o nastavku dijaloga u njegovoj političkoj dimenziji dok se ne ispune preduslovi o kojima je govorio predsednik Aleksandar Vučić”, rekao je Starović.

Naveo je da se ti preduslovi odnose na povratak na situaciju pre jednostranih poteza Prištine i povačenje Rosu.

Starović je rekao da će sutra biti održan sastanak tehničkih timova, a da je mnogo bitniji politički dijalog koji u ovom momentu nema perspektivu dok se ne promeni pristup prištinske strane.

“Suština je u onome što je Aleksandar Vučić pitao EU. EU je mandat za to da bude medijator dobila od Generalne skupštine UN. EU je svojevrsni garant Briselskog sporazuma i mora da pruži jasan odgovor da li Briselski sporazum važi ili ne važi, i to sa najviših i najkredibilnijih nivoa EU, a ne od portparola. Ako  dobijemo čvrste garancije da je važeći, mora doći do njegove primene”, naglasio je Starović.

Naveo je da se 19. jula u Briselu moglo naslutiti ponašanje Prištine kada je Aljbin Kurti tada odbio da potpiše izjavu koju je pripremio evropski medijator sa tri tačke koje se odnose na to da će dve strane raditi na rešavanju pitanja nestalih, uzdržavati se od poteza koji vode destabilitaciji situacije na terenu i da će se ponovo susresti.

“Kurti je taj dokument koji su pripremili evropski medijatori odbio i rekao da samo prihvata treću tačku da će se ponovo susresti. Veoma je zlokobno bilo što je 19. jula Kurti odbio da stavi potpis na tu izjavu, pogotovo kada govorimo o drugoj tački. Tada je on praktično najavio kakve su mu namere i poteze koje će povući pre osam dana. Mnogi su se tada pravili da ne vide kakve su mu namere”, rekao je Starović.

Kaže da usled eskalacije na severu Kosova i Metohije, Kurti ponovo govori da dijalog za njega nije prioritet i navodi da, čak i ukoliko aktulna kriza bude rešena što se nadamo, čeka nas još nekoliko tačaka potencijalne eskalacije.

“Ako je Kurtijeva namera da u potpunosti odbaci Briselski sporazum i odustane od dijaloga, on to može učiniti na više načina, da obustavu isporuku struje kroz nekoliko dana, a da ne pominjem slučaj Ivana Todosijevića”, rekao je Starović.

Povodom protesta Srba na Jarinju i Brnjaku zbog dolaska Rosu i prištinske odluke o zameni srpskih tablica, Starović je pozdravio hrabre i odvažne ljude sa severa Kosova i Metohije.

“Predsednik Aleksandar Vučić je jasno naglasio šta su naše crvene linije, opšte smernice, i da ne možemo prihvatiti politiku svršenog čina da jednostranim merama Kurti menja situaciju na terenu i da se iz te promenjene situacije ulazi u pregovarački proces. Bitno je da dođe do povlačenja mera i specijalizovanih jedinica Rosu da bi došlo do nastavka pregovora”, napomenuo je Starović.

Naglasio je da postoji intenzivna komunikacija sa zemljama Kvinte i međunarodnim akterima, a da je svima jasno da Beograd nije povukao nijedan potez koji bi vodio destabilizaciji i da je isključiva odgovornost na prištinskoj administraciji.

“Pokretanje jedinica Vojske Srbije je nešto na šta svaka suverena držav ima pravo, nikome ne predstavlja pretnju nego normalnu demonstraciju u funkciji odvraćanja da nekome ne padne na pamet da ugrožava bezbednost naših ljudi. Aleksandar Vučić je bio jasan, nećemo dozvoliti da se ponove Bljesak, Oluja, pogrom iz 2004. godine ili bilo šta slično”, rekao je Starović.

Naveo je da shodno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN najveću odgovornost za bezbdnost svih stanovnika ima Kfor i da je Kfor dužan da obezbedi sigurnost, ako dođe do ozbiljnog ugrožava bezbednosti našeg naroda.

“Ako se to ne desi, Srbija će ostaviti razuman rok da se obezbedi mehanizmi za to, ako se ne desi, Srbija će zaštiti živote svojih stanovnika”, rekao je Starović. Naveo je da Srbija u kontinuitetu uživa snažnu podršku Kine i Rusije koja može biti samo snažnija.