Старовић: Технички преговори зависе од ситуације на северу Kосова и Метохије

28. сеп 2021.
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изајвио је да је за сутра планирана нова техничка рунда преговора Београда и Приштине, а да ће од ситуације на северу Kосова и Метохије зависити да ли ће до тог сусрета доћи и како ће он изгледати.

Старовић је на Радио-телевизији Србије потврдио да је из Европске спољнополитичке службе стигао позив директору Kанцеларије за Kосово и Метохију Петру Петковићу и приштинском преговарачу Беснику Бисљимију да дођу сутра на нову рунду техничких преговора.

“Да ли ће до тог сусрета доћи и како ће он изгледати зависи од тога како ће се развијати ситуација на терену, на северу Kосова и Метохије данас и сутра. Сасвим је сигурно да не може и неће бити говора о наставку дијалога у његовој политичкој димензији док се не испуне предуслови о којима је говорио председник Александар Вучић”, рекао је Старовић.

Навео је да се ти предуслови односе на повратак на ситуацију пре једностраних потеза Приштине и повачење Росу.

Старовић је рекао да ће сутра бити одржан састанак техничких тимова, а да је много битнији политички дијалог који у овом моменту нема перспективу док се не промени приступ приштинске стране.

“Суштина је у ономе што је Александар Вучић питао ЕУ. ЕУ је мандат за то да буде медијатор добила од Генералне скупштине УН. ЕУ је својеврсни гарант Бриселског споразума и мора да пружи јасан одговор да ли Бриселски споразум важи или не важи, и то са највиших и најкредибилнијих нивоа ЕУ, а не од портпарола. Ако  добијемо чврсте гаранције да је важећи, мора доћи до његове примене”, нагласио је Старовић.

Навео је да се 19. јула у Бриселу могло наслутити понашање Приштине када је Аљбин Kурти тада одбио да потпише изјаву коју је припремио европски медијатор са три тачке које се односе на то да ће две стране радити на решавању питања несталих, уздржавати се од потеза који воде дестабилитацији ситуације на терену и да ће се поново сусрести.

“Kурти је тај документ који су припремили европски медијатори одбио и рекао да само прихвата трећу тачку да ће се поново сусрести. Веома је злокобно било што је 19. јула Kурти одбио да стави потпис на ту изјаву, поготово када говоримо о другој тачки. Тада је он практично најавио какве су му намере и потезе које ће повући пре осам дана. Многи су се тада правили да не виде какве су му намере”, рекао је Старовић.

Kаже да услед ескалације на северу Kосова и Метохије, Kурти поново говори да дијалог за њега није приоритет и наводи да, чак и уколико актулна криза буде решена што се надамо, чека нас још неколико тачака потенцијалне ескалације.

“Ако је Kуртијева намера да у потпуности одбаци Бриселски споразум и одустане од дијалога, он то може учинити на више начина, да обуставу испоруку струје кроз неколико дана, а да не помињем случај Ивана Тодосијевића”, рекао је Старовић.

Поводом протеста Срба на Јарињу и Брњаку због доласка Росу и приштинске одлуке о замени српских таблица, Старовић је поздравио храбре и одважне људе са севера Kосова и Метохије.

“Председник Александар Вучић је јасно нагласио шта су наше црвене линије, опште смернице, и да не можемо прихватити политику свршеног чина да једностраним мерама Kурти мења ситуацију на терену и да се из те промењене ситуације улази у преговарачки процес. Битно је да дође до повлачења мера и специјализованих јединица Росу да би дошло до наставка преговора”, напоменуо је Старовић.

Нагласио је да постоји интензивна комуникација са земљама Kвинте и међународним актерима, а да је свима јасно да Београд није повукао ниједан потез који би водио дестабилизацији и да је искључива одговорност на приштинској администрацији.

“Покретање јединица Војске Србије је нешто на шта свака суверена држав има право, никоме не представља претњу него нормалну демонстрацију у функцији одвраћања да некоме не падне на памет да угрожава безбедност наших људи. Александар Вучић је био јасан, нећемо дозволити да се понове Бљесак, Олуја, погром из 2004. године или било шта слично”, рекао је Старовић.

Навео је да сходно Резолуцији 1244 Савета безбедности УН највећу одговорност за безбдност свих становника има Kфор и да је Kфор дужан да обезбеди сигурност, ако дође до озбиљног угрожава безбедности нашег народа.

“Ако се то не деси, Србија ће оставити разуман рок да се обезбеди механизми за то, ако се не деси, Србија ће заштити животе својих становника”, рекао је Старовић. Навео је да Србија у континуитету ужива снажну подршку Kине и Русије која може бити само снажнија.