Saradnja Srbije i Programa za naselja - UN Habitat

24. sep 2021.
Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Nemanja Starović primio je danas izvršnu direktorku Programa Ujedinjenih nacija za naselja (UN Habitat) Mohd Šarif, koja boravi u svojoj prvoj poseti Beogradu.

Starović je izrazio spremnost Ministarstva spoljnih poslova da pruži svu neophodnu pomoć i podršku u realizaciji planiranih programa i projekata pod okriljem UN Habitat u Republici Srbiji. 

Državni sekretar je istakao da prisustvo ove agencije Ujedinjenih nacija u našoj zemlji dolazi u pravom trenutku jer je Srbiji potrebna podrška u suočavanju sa rastućim problemima održivosti gradova. 

Posebno je ukazao na obavezu UN da na teritoriji Kosova i Metohije funkcioniše u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i da poštuje princip statusne neutralnosti.

Mohd Šarif je istakla da će tokom svog mandata nastojati da se dosadašnja uspešna saradnja kontinuirano razvija i dodatno unapredi, što se u budućnosti može i formalizovati kroz adekvatno prisustvo UN Habitata u Srbiji. 

Prenela je da su svesni obaveze da, kao program iz sistema Ujedinjenih nacija, zadrži statusnu neutralnost i poštuje rezolucije SB UN 1244, čega se osoblje ovog programa u potpunosti pridržava.