Сарадња Србије и Програма за насеља - УН Хабитат

24. сеп 2021.
Државни секретар Министарства спољних послова Републике Србије Немања Старовић примио је данас извршну директорку Програма Уједињених нација за насеља (УН Хабитат) Мохд Шариф, која борави у својој првој посети Београду.

Старовић је изразио спремност Министарства спољних послова да пружи сву неопходну помоћ и подршку у реализацији планираних програма и пројеката под окриљем УН Хабитат у Републици Србији. 

Државни секретар је истакао да присуство ове агенције Уједињених нација у нашој земљи долази у правом тренутку јер је Србији потребна подршка у суочавању са растућим проблемима одрживости градова. 

Посебно је указао на обавезу УН да на територији Косова и Метохије функционише у складу са резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 и да поштује принцип статусне неутралности.

Мохд Шариф је истакла да ће током свог мандата настојати да се досадашња успешна сарадња континуирано развија и додатно унапреди, што се у будућности може и формализовати кроз адекватно присуство УН Хабитата у Србији. 

Пренела је да су свесни обавезе да, као програм из система Уједињених нација, задржи статусну неутралност и поштује резолуције СБ УН 1244, чега се особље овог програма у потпуности придржава.