Selaković: Matica važan činilac u promociji kulturnog identiteta

23. jun 2021.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković danas je u Matici srpskoj na sastanku sa predsednikom te ustanove Draganom Stanićem rekao da je Matica srpska izuzatno važan stub i činilac u definisanju, razvoju i promovisanju onoga što jeste kulturni identitet srpskog naroda.

Saradnja između Ministarstva spoljnih poslova i Matice srpske uspostaviće se i kroz Protokol o saradnji koji će se u narednom periodu potpisati i kojim će se definisati koje su to oblasti zajedničkog delovanja, te kako će se ta saradnja sprovoditi.

Selaković je napomenuo da delovanje Matice u Srbiji i van nje, pokazuje kako objedinjavanje srpske kulturne elite može da doprinese očuvanju srpskog nacionalog bića.

"Matica srpska kao najstarija kulturna ustanova našeg naroda nastala je u dijaspori, i pokazala je šta je srpska dijaspora pre više od 180 godina bila u stanju da organizuje i da iznedri da bi se kasnije prelaskom Matice u Novi Sad, približila otadžbini, danas bila u Srbiji i delovala na ponos i na čast celog srpskog roda onako kako to i dan danas čini", rekao je Selaković.

Stanić je kazao da je oduvek postojala izuzetna saradnja sa ministrom Selakovićem, da je i ovaj sastanak bio konstruktivan i od velikog značaja, jer, kako je naveo, ministar jako dobro razume prirodu delatnosti Matice srpske i načine kako se ta delatnost u sferi kulture može povezati sa nekim drugim ciljevima, kojima kao integrisano društvo treba zajedno da težimo.

Govorilo se i o razvoju mreže kulturno-informativnih centara, o nastavku rada i razvoja izdavačke delatnosti, kao i o drugim planovima koji bi se trebali sprovoditi u budućnosti.

 

Izvor: Tanjug