Селаковић: Матица важан чинилац у промоцији културног идентитета

23. јун 2021.
Министар спољних послова Никола Селаковић данас је у Матици српској на састанку са председником те установе Драганом Станићем рекао да је Матица српска изузатно важан стуб и чинилац у дефинисању, развоју и промовисању онога што јесте културни идентитет српског народа.

Сарадња између Министарства спољних послова и Матице српске успоставиће се и кроз Протокол о сарадњи који ће се у наредном периоду потписати и којим ће се дефинисати које су то области заједничког деловања, те како ће се та сарадња спроводити.

Селаковић је напоменуо да деловање Матице у Србији и ван ње, показује како обједињавање српске културне елите може да допринесе очувању српског националог бића.

"Матица српска као најстарија културна установа нашег народа настала је у дијаспори, и показала је шта је српска дијаспора пре више од 180 година била у стању да организује и да изнедри да би се касније преласком Матице у Нови Сад, приближила отаџбини, данас била у Србији и деловала на понос и на част целог српског рода онако како то и дан данас чини", рекао је Селаковић.

Станић је казао да је одувек постојала изузетна сарадња са министром Селаковићем, да је и овај састанак био конструктиван и од великог значаја, јер, како је навео, министар јако добро разуме природу делатности Матице српске и начине како се та делатност у сфери културе може повезати са неким другим циљевима, којима као интегрисано друштво треба заједно да тежимо.

Говорило се и о развоју мреже културно-информативних центара, о наставку рада и развоја издавачке делатности, као и о другим плановима који би се требали спроводити у будућности.

 

Извор: Танјуг