Selaković: Očuvanje stabilnosti je uslov našeg razvoja

30. jan 2022.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da je Srbija proteklih godina ostvarila političku stabilnost, koja joj je nužno potrebna da bi nastavila da razvija, čime šalje i pozitivan primer čitavom regionu.

Ministar Selaković je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, rekao da ako nešto možemo da naučimo iz situacije u čitavom našem okruženju, jeste to koliko je vredna politička stabilnost koju Srbija poseduje i koliko je ona retka u regionu.

"O kom god regionalnom žarištu da govorite, vi vidite da je situacija suprotna od one koja postoji u samoj Srbiji. Mi smo uspeli u poslednjih osam godina, naročito od 2014. kada je Aleksandar Vučić došao na čelo vlade, i kasnije kada je došao na čelo države, upravo da postavimo i postignemo tu političku stabilnost nužno potrebnu Srbiji, njenim građanima i privredi da bi se dalje razvijali”, rekao je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, prirodno je da nas zabrinjava situacija u regionu, u našem neposrednom okruženju, jer Srbija ne može da bude zadovoljna kada je samo njoj dobro, a kada  komšijama nije dobro i kada ih potresa ozbilja nestabilnost. 

Kako je naglasio, mi kao jedina zemlja regiona koja je krajem prošle godine dobila zeleno svetlo za nastavak pregovaračkog procesa ka članstvu u EU šaljemo dobar i pozitivan primer kako može da se radi. 

Prema njegovi  rečima, Srbija će taj primer nastaviti da širi i promoviše, a naše okruženje će u nama uvek imati dobrog suseda koji će težiti da razvija dobre odnose, i da jedni kod drugih postičemo stabilnost i dijalog, kao osnovno sredstvo rešavanja svih izazova, rizika i pretnji. 

Upitan o predstojećoj poseti specijalnih izaslanika SAD i EU Gabrijela Eskobara i Miroslava Lajčaka, ministar Selaković je rekao da će centralna tema razgovora biti pitanje dijaloga Beograda i Prištine i stvari koje opterećuju te odnose na putu normalizacije.  

“Da li će zaista doći do nastavka dijaloga i da li će dijaloga biti? Ono što je naša pozicija i što se ne menja ni u jednom trenutku, jeste da je Beograd uvek spreman da sedne za pregovarački sto, uvek spreman i otvoren da razgovara , ali nam je potpuno jasno i potpuno očigledno da otkada je u Prištini Aljbin Kurti taj koji donosi odluke, suštinski nikakvog dijaloga nije bilo, i najverovatnije neće ni biti dokle god je on taj koji odlučuje”, rekao je ministar Selaković. 

Šef srpske diplomatije je naglasio da je očuvanje mira i stabilnosti i zaštita naših državnih i nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji apsolutni priroritet. 

Prema njegovim rečima, tema broj jedan u svim njegovim razgovorima sa stranim zvaničnicima jeste upravo borba za naše državne i nacionalne interese i njihovu zaštitu. 

“Odmeravamo svoje poteze i blagovremeno i mudro donosimo odluke o svome delovanju. Činjenica jeste da veliki broj država želi da čuje Srbiju, da čuje i da razgovara sa Srbijom koja je dve godine zaredom najbrža rastuća ekonomija Evrope, Srbiju koja je bila u stanju da ugosti prijatelje iz Pokreta nesvrstanih zemalja na način koji je ostavio dubok utisak među njima i da vide jednu Srbiju koja se ozbiljno i ubrazano razvija, onu Srbiju koja je rezultat politike predsednika Vučića”, naveo je ministar Selaković. 

Kako je naglasio, Srbija gradi prijteljstva i savezništva, ali će svakako, ako neko bude provokativno delovao prema njoj i ako neko bude kršio dogovore i sporazume koji su postignuti, znati kako da reaguje i deluje. 

Na pitanje o krizi oko Ukrajine, ministar Selaković je naveo da je izazova mnogo i da je Srbija veoma jasna kada je u pitanju njena spoljna politika: da je Srbija zemlja na evropskom putu, ali i zemlja koja gaji, unapređuje i stvara nova prijateljstva i gaji i unapređuje ona tradicionalna i dobra prijateljstva. 

“Ne možemo da se osećamo dobro kada znamo da u nekom širem regionu, na istoku Evrope postoje tenzije koje neki smatraju sigurnim putem ka eskalaciji sukoba. Nama bilo kakva vrsta sukoba ni u našem region, ni šire od toga, ne odgovara, pogotovo kada su u pitanju oni faktori koji mogu da utiču na stabilnost čitavog evropskog kontinenta čiji smo mi neizostavni deo. Želim da verujem i da se nadam da će doći do smirivanja tenzija”, rekao je ministar Selaković. 

Kako je rekao, Ruska Federacija je naš tradiconalni prijatelj i saveznik, a Ukrajina je takođe slovenska, pravoslavna zemlja, i nije dobro da među onima koji su do juče jednu kuću delili postoji bilo kakva vrsta sukoba.