Селаковић: Очување стабилности је услов нашег развоја

30. јан 2022.
Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас да је Србија протеклих година остварила политичку стабилност, која јој је нужно потребна да би наставила да развија, чиме шаље и позитиван пример читавом региону.

Министар Селаковић је, гостујући на Радио-телевизији Србије, рекао да ако нешто можемо да научимо из ситуације у читавом нашем окружењу, јесте то колико је вредна политичка стабилност коју Србија поседује и колико је она ретка у региону.

"О ком год регионалном жаришту да говорите, ви видите да је ситуација супротна од оне која постоји у самој Србији. Ми смо успели у последњих осам година, нарочито од 2014. када је Александар Вучић дошао на чело владе, и касније када је дошао на чело државе, управо да поставимо и постигнемо ту политичку стабилност нужно потребну Србији, њеним грађанима и привреди да би се даље развијали”, рекао је шеф српске дипломатије.

Према његовим речима, природно је да нас забрињава ситуација у региону, у нашем непосредном окружењу, јер Србија не може да буде задовољна када је само њој добро, а када  комшијама није добро и када их потреса озбиља нестабилност. 

Kако је нагласио, ми као једина земља региона која је крајем прошле године добила зелено светло за наставак преговарачког процеса ка чланству у ЕУ шаљемо добар и позитиван пример како може да се ради. 

Према његови  речима, Србија ће тај пример наставити да шири и промовише, а наше окружење ће у нама увек имати доброг суседа који ће тежити да развија добре односе, и да једни код других постичемо стабилност и дијалог, као основно средство решавања свих изазова, ризика и претњи. 

Упитан о предстојећој посети специјалних изасланика САД и ЕУ Габријела Ескобара и Мирослава Лајчака, министар Селаковић је рекао да ће централна тема разговора бити питање дијалога Београда и Приштине и ствари које оптерећују те односе на путу нормализације.  

“Да ли ће заиста доћи до наставка дијалога и да ли ће дијалога бити? Оно што је наша позиција и што се не мења ни у једном тренутку, јесте да је Београд увек спреман да седне за преговарачки сто, увек спреман и отворен да разговара , али нам је потпуно јасно и потпуно очигледно да откада је у Приштини Аљбин Kурти тај који доноси одлуке, суштински никаквог дијалога није било, и највероватније неће ни бити докле год је он тај који одлучује”, рекао је министар Селаковић. 

Шеф српске дипломатије је нагласио да је очување мира и стабилности и заштита наших државних и националних интереса на Kосову и Метохији апсолутни прироритет. 

Према његовим речима, тема број један у свим његовим разговорима са страним званичницима јесте управо борба за наше државне и националне интересе и њихову заштиту. 

“Одмеравамо своје потезе и благовремено и мудро доносимо одлуке о своме деловању. Чињеница јесте да велики број држава жели да чује Србију, да чује и да разговара са Србијом која је две године заредом најбржа растућа економија Европе, Србију која је била у стању да угости пријатеље из Покрета несврстаних земаља на начин који је оставио дубок утисак међу њима и да виде једну Србију која се озбиљно и убразано развија, ону Србију која је резултат политике председника Вучића”, навео је министар Селаковић. 

Kако је нагласио, Србија гради пријтељства и савезништва, али ће свакако, ако неко буде провокативно деловао према њој и ако неко буде кршио договоре и споразуме који су постигнути, знати како да реагује и делује. 

На питање о кризи око Украјине, министар Селаковић је навео да је изазова много и да је Србија веома јасна када је у питању њена спољна политика: да је Србија земља на европском путу, али и земља која гаји, унапређује и ствара нова пријатељства и гаји и унапређује она традиционална и добра пријатељства. 

“Не можемо да се осећамо добро када знамо да у неком ширем региону, на истоку Европе постоје тензије које неки сматрају сигурним путем ка ескалацији сукоба. Нама било каква врста сукоба ни у нашем регион, ни шире од тога, не одговара, поготово када су у питању они фактори који могу да утичу на стабилност читавог европског континента чији смо ми неизоставни део. Желим да верујем и да се надам да ће доћи до смиривања тензија”, рекао је министар Селаковић. 

Како је рекао, Руска Федерација је наш традицонални пријатељ и савезник, а Украјина је такође словенска, православна земља, и није добро да међу онима који су до јуче једну кућу делили постоји било каква врста сукоба.