Selaković: Veliki prostor za razvoj saradnje Srbije i Kameruna

14. feb 2022.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, koji boravi u poseti Kamerunu, razgovarao je i sa kamerunskim ministrom poljoprivrede Gabrijelom Mbarobom i tom prilikom ocenio da postoje veliki potencijali za saradnju dve zemlje u različitim oblastima, a posebno u oblasti poljoprivrede.

Selaković je istakao da je ovo prva poseta srpskog ministra i državnog sekretara iz Ministarstva poljoprivrede Kamerunu posle 38 godina i dodao da polaže veliku nadu u saradnju dve zemlje.

"Naša saradnja je prijateljska i obe strane imaće korist od nje", kazao je Selaković.

Ministar je rekao da je došao da u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića prenese prijateljske poruke od srpskog naroda narodu Kameruna i naglasio da dve zemlje imaju dugu tradiciju saradnje, ali da ta saradnja mora da uključi i druge oblasti.

"Mi smatramo Kamerun kao "hab" čvorište za celo centralnoafričko tržište", naveo je Selaković.

Kada je reč o srpskim poljoprivrednim proizvodima, ministar je rekao da je u pripremi sporazum o saradnji između Srbije i Kameruna u polju poljoprivrede.

Dodao je da sporazum obuhvata i trgovinu, obrazovanje mladih ljudi iz Kameruna na univerzitetima u Srbiji, kao i sticanje iskustva na našim čuvenim naučnim i istraživačkim institutima.

"Imamo izvanredne institute, kao i izvanrednu industriju poljoprivredne mehanizacije", kazao je Selaković.

Selaković je naveo da je Srbija spremna da pošalje poljoprivrednu delegaciju da poseti Kamerun kako bi istražila koji su najbolji potencijali za buduću saradnju dve zemlje.

Takođe, ministar je preneo poziv srpskog ministra poljoprivrede kamerunskom da poseti našu zemlju i najveći međunarodni poljoprivredni sajam koji se održava u Novom Sadu.

"Uvereni smo da je uspostavljanje ovih direktnih kontakta ključni uslov svake buduće saradnje", naveo je Selaković.

Dodao je da će nakon svih razgovora u Kamerunu razmotriti otvaranje trgovinskog predstavništva u Jaundeu ili nekom drugom gradu koji će se baviti saradnjom dve države, kao i konkretnim primerima saradnje u oblasti poljoprivrede.

 

Izvor: Tanjug