Селаковић: Велики простор за развој сарадње Србије и Камеруна

14. феб 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић, који борави у посети Камеруну, разговарао је и са камерунским министром пољопривреде Габријелом Мбаробом и том приликом оценио да постоје велики потенцијали за сарадњу две земље у различитим областима, а посебно у области пољопривреде.

Селаковић је истакао да је ово прва посета српског министра и државног секретара из Министарства пољопривреде Камеруну после 38 година и додао да полаже велику наду у сарадњу две земље.

"Наша сарадња је пријатељска и обе стране имаће корист од ње", казао је Селаковић.

Министар је рекао да је дошао да у име председника Србије Александра Вучића пренесе пријатељске поруке од српског народа народу Камеруна и нагласио да две земље имају дугу традицију сарадње, али да та сарадња мора да укључи и друге области.

"Ми сматрамо Камерун као "хаб" чвориште за цело централноафричко тржиште", навео је Селаковић.

Када је реч о српским пољопривредним производима, министар је рекао да је у припреми споразум о сарадњи између Србије и Камеруна у пољу пољопривреде.

Додао је да споразум обухвата и трговину, образовање младих људи из Камеруна на универзитетима у Србији, као и стицање искуства на нашим чувеним научним и истраживачким институтима.

"Имамо изванредне институте, као и изванредну индустрију пољопривредне механизације", казао је Селаковић.

Селаковић је навео да је Србија спремна да пошаље пољопривредну делегацију да посети Камерун како би истражила који су најбољи потенцијали за будућу сарадњу две земље.

Такође, министар је пренео позив српског министра пољопривреде камерунском да посети нашу земљу и највећи међународни пољопривредни сајам који се одржава у Новом Саду.

"Уверени смо да је успостављање ових директних контакта кључни услов сваке будуће сарадње", навео је Селаковић.

Додао је да ће након свих разговора у Камеруну размотрити отварање трговинског представништва у Јаундеу или неком другом граду који ће се бавити сарадњом две државе, као и конкретним примерима сарадње у области пољопривреде.

 

Извор: Танјуг