Starović razgovarao sa političkim direktorom EEAS

26. okt 2021.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović imao je danas radni sastanak putem video-veze sa političkim direktorom Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) Enrikeom Morom.

Ovom prilikom državni sekretar je informisao o naporima koje je Srbija učinila na putu ka EU, izrazivši uverenje da će do kraja godine biti održana politička međuvladina konferencija kao sledeći korak u pregovorima o pristupanju.

Starović je istakao da Srbija svoju čvrstu opredeljenost evropskom putu jasno pokazuje učešćem u misijama i operacijama EU. Kada je reč o Poglavlju 31, državni sekretar je ukazao da je to jedino poglavlje za koje još nije usvojen Izveštaj o skriningu, iako je prošlo više od šest godina od završetka skrininga.

Takođe, pokazan je interes za proces pridruživanja političkim odlukama EU, odnosno, za usaglašavanje spoljne politike Srbije sa EU, a Starović je detaljno upoznao sagovornika sa aktuelnim procentom i strukturom političkog pridruživanja.

Sagovornici su dogovorili nastavak bilateralnih političkih konsultacija MSP i EEAS, koje će biti održane u Beogradu u narednom periodu, a ukazano je i na značaj održavanja narednog kruga regionalnih konsultacija EEAS sa zapadno-balkanskom šestorkom u Podgorici.