Старовић разговарао са политичким директором ЕЕАС

26. окт 2021.
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић имао је данас радни састанак путем видео-везе са политичким директором Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) Енрикеом Мором.

Овом приликом државни секретар jе информисао о напорима које је Србија учинила на путу ка ЕУ, изразивши уверење да ће до краја године бити одржана политичка међувладина конференција као следећи корак у преговорима о приступању.

Старовић је истакао да Србија своју чврсту опредељеност европском путу јасно показује учешћем у мисијама и операцијама ЕУ. Када је реч о Поглављу 31, државни секретар је указао да је то једино поглавље за које још није усвојен Извештај о скринингу, иако је прошло више од шест година од завршетка скрининга.

Такође, показан је интерес за процес придруживања политичким одлукама ЕУ, односно, за усаглашавање спољне политике Србије са ЕУ, а Старовић је детаљно упознао саговорника са актуелним процентом и структуром политичког придруживања.

Саговорници су договорили наставак билатералних политичких консултација МСП и ЕЕАС, које ће бити одржане у Београду у наредном периоду, а указано је и на значај одржавања наредног круга регионалних консултација ЕЕАС са западно-балканском шесторком у Подгорици.