Starović: Srbija spremna na sve scenarije nakon 4. septembra

02. sep 2021.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da je državno rukovodstvo Srbije spremno na sve scenarije nakon 4. septembra kada ističe jednogodišnji moratorijum iz Vašingtonskog sporazuma tokom kojeg je bilo predviđeno da Priština obustavi napore za sticanje članstva u međunarodnim organizacijama, a Srbija suspendovala kampanju za otpriznavanje tzv. Kosova.

„Sa naše strane nakon 4. septembra neće biti nikakvog automatizma, pratićemo ponašanje Prištine, kao i njenih međunarodnih sponzora, i spram toga odrediti naše buduće delovanje“, izjavio je Starović gostujući na TV Prva.

Starović se osvrnuo politiku Srbije, politiku političke nezavisnosti i vojne neutralnosti, napomenuvši da se jedino takav politički kurs može isplatiti na dugi rok i da je to postalo jasno tokom pandemije korona virusa kada je Srbija jedina u regionu postigla uspehe u nabavci medicinskog materijala i vakcina.

Državni sekretar je istakao da je Srbija pokazala visok nivo odgovornosti i solidarnosti tokom pandemije istakavši da je naša zemlja donirala 200.000 vakcina državama regiona, da je donirala 100.000 vakcina Češkoj,  da je 200.000 građana regiona je vakcinisano u Srbiji, a da se sada realizuju donacije od nekoliko stotina hiljada vakcina državama Afrike i Azije.

Starović je podsetio da se danas navršava 60. godina od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu i najavio da će 11. i 12. oktobra u našem glavnom gradu biti odrganizovan veliki skup kojim će biti taj jubilej  biti obeležen.

Starović je rekao da su na skup u Beogradu pozvane sve države članice Pokreta nesvrstanih, države posmatrači, te da je u zbiru pozvano preko 150 delegacija.

„Želimo da obnovimo veze sa nesvrstanima koje su zasnovane na dubokim i snažnim temeljima“, istakao je Starović.

Komentarišući učešće predsednika Srbije na Bledskom strateškom forumu, Starović je istakao da je predsednik Vučić govorio o budućnosti i našem nosećem projektu regionalne saradnje, inicijativi  „Otvoreni Balkan“,  kojim stvaramo stabilnu perspektivu našeg regiona. Državni sekretar je napomenuo i značaj koji toj inicijativi pridaju Francuska, države Višegradske četvorke, ali i SAD.

Govoreći o najavljenoj poseti nemačke kancelarke, Starović je napomenuo da je to poseta od velikog značaja, kao i da će njom biti zaokružena jedna dobra ekonomska i politička saradnja Srbije i Nemačke.