Старовић: Србија спремна на све сценарије након 4. септембра

02. сеп 2021.
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изјавио је да је државно руководство Србије спремно на све сценарије након 4. септембра када истиче једногодишњи мораторијум из Вашингтонског споразума током којег је било предвиђено да Приштина обустави напоре за стицање чланства у међународним организацијама, а Србија суспендовала кампању за отпризнавање тзв. Косова.

„Са наше стране након 4. септембра неће бити никаквог аутоматизма, пратићемо понашање Приштине, као и њених међународних спонзора, и спрам тога одредити наше будуће деловање“, изјавио је Старовић гостујући на ТВ Прва.

Старовић се осврнуо политику Србије, политику политичке независности и војне неутралности, напоменувши да се једино такав политички курс може исплатити на дуги рок и да је то постало јасно током пандемије корона вируса када је Србија једина у региону постигла успехе у набавци медицинског материјала и вакцина.

Државни секретар је истакао да је Србија показала висок ниво одговорности и солидарности током пандемије истакавши да је наша земља донирала 200.000 вакцина државама региона, да је донирала 100.000 вакцина Чешкој,  да је 200.000 грађана региона је вакцинисано у Србији, а да се сада реализују донације од неколико стотина хиљада вакцина државама Африке и Азије.

Старовић је подсетио да се данас навршава 60. година од одржавања Прве конференције Покрета несврстаних у Београду и најавио да ће 11. и 12. октобра у нашем главном граду бити одрганизован велики скуп којим ће бити тај јубилеј  бити обележен.

Старовић је рекао да су на скуп у Београду позване све државе чланице Покрета несврстаних, државе посматрачи, те да је у збиру позвано преко 150 делегација.

„Желимо да обновимо везе са несврстанима које су засноване на дубоким и снажним темељима“, истакао је Старовић.

Коментаришући учешће председника Србије на Бледском стратешком форуму, Старовић је истакао да је председник Вучић говорио о будућности и нашем носећем пројекту регионалне сарадње, иницијативи  „Отворени Балкан“,  којим стварамо стабилну перспективу нашег региона. Државни секретар је напоменуо и значај који тој иницијативи придају Француска, државе Вишеградске четворке, али и САД.

Говорећи о најављеној посети немачке канцеларке, Старовић је напоменуо да је то посета од великог значаја, као и да ће њом бити заокружена једна добра економска и политичка сарадња Србије и Немачке.