Амбасадор Алексић на церемонији примопредаје међународних уговора Министарства спољних послова

19. мар 2024.
Државни секретар Министарства спољних послова Горан Алексић присуствовао је церемонији примопредаје рестаурираних, конзервираних и дигитализованих уговора дела грађе Збирке међународних уговора Министарства спољних послова Републике Србије, уприличеној у Народној библиотеци Србије.

Предати су билатерални споразуми и мултилатералне конвенције са краја деветнаестог и прве половине двадесетог века чија је потписница Република Србија и њене државноправне претходнице.

Збирка међународних уговора садржи више од 12.000 међународних споразума, док је поступком ревитализације и дигитализације било обухваћено више од 2000 страница 65 најстаријих уговора.  
Министарство спољних послова, по Закону о закључивању и извршавању међународних уговора, надлежно за чување и евидентирање међународних уговора, 2019. године покренуло је иницијативу за конзервацију и дигитализацију дела Збирке међународних уговора.

Споразум о сарадњи са Народном библиотеке Србије закључен је исте године, а њени стручњаци за рестаурацију, конзервацију и дигитализацију, су потом започели наведене поступке.

Билатерални уговори са европским државама, САД, СССР, азијским, афричким и јужноамеричким државама, те мултилатералне конвенције и пратећа документа са физичким оштећењима темељно су санирани, очишћени, пресовани и увезани, а потом скренирани у високој резолуцији са циљем формирања дигиталне збирке међународних уговора.  

Преузимањем наведене оригиналне и дигитализоване грађе од Народне библиотеке Србије Министарство спољних послова ће обезбедити њено адекватно и трајно чување, као доступност стручној и широј јавности заинтересованој за историју спољне политике Србије.