Чврсто пријатељство и историјска блискост српског и грчког народа

09. сеп 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Београду са министром спољних послова Грчке Никосом Дендијасом.

Министар Селаковић је рекао да су односи стратешког партнерства Србије и Грчке засновани на чврстом пријатељству, историјски потврђеној блискости и солидарности два народа, те снажним културним и цивилизацијским везама.

Саговорници су изразили жељу за наставак продубљивања односа, кроз редовне сусрете на високом и највишем нивоу и разне видове билатералних консултација, али и трилатералне формате који укључују Републику Кипар и Северну Македонију.

Селаковић је додао да очекује да, упоредо са растом обима робне размене између две земље, буде повећано и интересовање грчких компанија за инвестирање у Србији.  

Када је реч о Косову и Метохији, министар Селаковић је саговорника детаљно информисао о ситуацији у нашој јужној покрајини и настојањима Приштине да дестабилизује ситуацију на терену кроз систематску кампању застрашивања српског народа.

Београд је, за разлику од Приштине, како је нагласио шеф српске дипломатије, опредељен за дијалог и решавање свих отворених питања политичким и мирољубивим средствима, и зато нам је веома важно да Грчка настави да доследно подржава територијални интегритет и суверенитет Србије и нашу политику борбе за очување мира и стабилности у региону.

Таква политика се, између осталог, рефлектује и кроз иницијативу „Отворени Балкан“, као процес који за циљ има економски развој и боље политичке односе у региону, рекао је Селаковић.

Министри су разговарали и о енергетској ситуацији, регионалним и геополитичким темама, а Селаковић је истакао да је важно уложити напоре да се избегне свака ескалација у подручју Источног Медитерана, и да се мора инсистирати на поштовању међународног права и резолуција Савета безбедности УН на којима почива мир у том региону.

Србија, према његовим речима, доследно подржава територијални интегритет Грчке на копну и мору. Такође, Селаковић је изразио захвалност министру Дендијасу и Грчкој на потврђеној подршци по питању Косова и Метохије и поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије.