Дачић оштро о „Косову“

01. дец 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић боравио је јуче у Скопљу где је учествовао на 30. Министарском савету ОЕБС.

Шеф српске дипломатије је у свом обраћању, коментаришући да су се у дискусији чула и нека залагања за пријем "Косова" у пуноправно чланство ОЕБС, истакао да је територијални интегритет универзални принцип који важи за све.

„Не можете на примеру једне земље говорити о угрожености територијалног интегритета, а на примеру друге земље, која је међународно призната и постојала, а овде, у Скопљу, знате да је у Југославији било шест федералних јединица, не седам, и да "Косово" никад није била федерална јединица, као и да, питање територијалног интегритета не можете тумачити како то вама одговара,“ рекао је Дачић.

Он је подвукао да територијални интегритет Србије има свој значај, а да је за Србе тај значај највећи на свету.

„Ако већ осуђујете кршење територијалног интегритета неких других земаља, будите толико искрени, па немојте да причате тако отворено да легализујете кршење територијалног интегритета Србије, на једном оваквом скупу,“ нагласио је Дачић.

Министар Дачић је такође напоменуо да је "Косово" саставни део Србије, да се води дијалог о нормализацији односа, а не о признању.

„Ми смо спремни да разговарамо о политичким односима, о статусу, али, без договора са Србијом, не може се кршити међународно право, као што је то у случају "Косова". Ако ја изузетно поштујем територијални интегритет Украјине и дајем све да се он очува, онда немојте да нас наводите на закључак да је територијални интегритет Србије мање важан за Европу и за Организацију за европску безбедност и сарадњу,“ рекао је министар Дачић.

Дачић је, на крају свог обраћања, истакао да је територијални интегритет сваке земље подједнако важан и поручио да се поштују принципи.