Одржане политичке консултације са Републиком Француском

13. мар 2024.
Политичке консултације између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства за Европу и спољне послове Републике Француске одржане су 13. марта 2024. г. у Београду.

Француску делегацију предводио је директор Дирекције за континенталну Европу Министарства за Европу и спољне послове Републике Француске Брис Рокфеј, док је делегацију Министарства спољних послова предводила в.д. помоћника министра за билатералну сарадњу амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили.
Констатован је одличан ниво билатералних односа две земље и развијена динамика политичког дијалога. Обострано је изражена жеља да се достигнути ниво свеукупних односа даље унапреди кроз интензивирање посета на највишем и високом нивоу.

Истакнута је веома развијена сарадња у области економије, одбрана, просвете и културе. Разговарано је о сарадњи у оквиру међународних организација, ситуацији у региону и актуелним глобалним темама.

Француска страна је потврдила подршку европским интеграцијама Србије, као и процесу дијалога Београда и Приштине.

Са наше стране исказана је спремност за сарадњу на предстојећим догађајима који ће бити одржани у Београду и Паризу, попут Олимпијских игара, активностима у вези са Глобалним партнерством за вештачку интелигенцију и Специјализованом изложбом ЕКСПО 2027. године.

Договорено је редовно одржавање политичких консултација између два министарства.