Пријатељство и историјско савезништво Србије и Грчке

03. јун 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Београду са министром спољних послова Грчке Никосом Дендијасом.

На заједничкој конференцији за новинаре после састанка, Селаковић је поручио да је Србија чврсто опредељена да јача сарадњу и интензивира дијалог у свим областима са Грчком, посебно нагласивши значај принципијелне и узајамне подршке нашим кључним питањима од националног интереса.

„Србија и Грчка су братске државе које веже историјско пријатељство и савезништво, а наше је да данас користимо те везе, како би у ономе што радимо дали најбоље резултате за грађане наших земаља и наше земље у целини“, истакао је Селаковић.

Министар је нарочито захвалио Грчкој на подршци територијалном интегритету и суверенитету наше земље, додавши и да је за Србију драгоцена подршка земаља чланица ЕУ које нису признале једнострано проглашену независност „Косова“.

Такође, Селаковић је поручио да Србија остаје доследна у подршци територијалном интегритету Грчке на копну и мору.

„Министар Дендијас и ја смо се осврнули на дијалог Београда и Приштине и афирмисали смо нашу подршку дијалогу, као једином средству за изналажење одрживог, компромисног, решења“, казао је Селаковић.

Он је истакао да нам је веома значајна подршка Грчке на нашем европском путу, навевши и да високо ценимо принципијелну позицију и активно заузимање Грчке за наставак проширења ЕУ и интеграцију западног Балкана.

Министар је навео да је на састанку разговарано о значају успостављеног трилатералног формата са Кипром, квадрилатералног са Бугарском и Румунијом, али и успостављању нових  формата који би допринели учвршћивању наших позиција у региону.

Шеф српске дипломатије подвукао је да регионална стабилност и очување мира немају алтернативу, нарочито у овом тренутку потпуног преструктурирања геополитичке архитектуре Европе и света.

„Представио сам иницијативу Отворени Балкан, надам се подршци том формату који није само на линији Србија, Албанија, и Северна Македонија, већ су сви са западног Балкана позвани да учествују у њему“, казао је министар, додавши и да верује да ту и Грчка може да нађе своје место.

Селаковић је поручио да је Србија отворена за грчке инвеститоре, подсетивши да су од 2001. до 2010. инвеститори из ове земље били други по висини инвестиција у Србији, изневши уверење да ће поново доћи до успостављања ближе сарадње, имајући у виду да је Србија последње три године водећа земља у свету по нивоу страних директних инвестиција по глави становника.

„Заинтересовани смо за јачање сарадње у области енергетике, нарочито када је реч о диверсификацији снабдевања важним енергентима“, навео је министар, рекавши и да смо, након последњег сусрета председника Вучића и грчког премијера Мицотакиса у Александрополису где је отворен ЛНГ терминал, уверени ћемо изградњом интерконектора између Србије и Бугарске у скором периоду и ми доћи до гаса са тог извора.

На крају, Селаковић је казао да ће се за неколико дана у Солуну опет срести са колегом Дендијасом на Министарском самиту Процеса сарадње у Југоисточној Европи, захваливши Грчкој на труду који улаже током председавања тој иницијативи.

Министар Дендијас је, захваљујући на гостопримству, изјавио да о одличним билатералним односима наше две земље довољно говори и чињеница да је ово његова четврта посета Србији.

„Данас сам овде у оквиру турнеје по западном Балкану, уочи самита Процеса сарадње у Југоисточној Европи, који ће бити одржан у Солуну следеће недеље, који се одржава 20 година након Солунског самита, на коме је покренута Агенда за западни Балкан. Кључна порука коју преносим својим саговорницима је – будућност западног Балкана је у Европској унији“, казао је Дендијас, додавши да  Грчка пружа политичку и техничку подршку Србији како би се што више приближила Европској унији и на крају јој се и придружила.

Грчки шеф дипломатије изјавио је да Грчка цени реформске напоре у Србији, и позива да се са њима настави, баш као и са усклађивањем са спољном политиком ЕУ.

„Што се тиче региона, цео регион мора да гледа у заједничку будућност, а не у прошлост. Морамо се позабавити изазовима који су пред нама. С тим у вези, разговарали смо о многим темама, попут Отвореног Балкана, што је иницијатива која нама звучи интересантно“, навео је министар Дендијас.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Дендијас је навео да је потребно начинити видљив напредак у преговорима како би се дошло до свеобухватног правно-обавезујућег споразума.

„Такође, треба да покушамо да градимо регионалну стабилност и просперитет како бисмо унапредили билатералну и регионалну сарадњу. Грчка остаје посвећена даљем јачању билатералних веза са нашим дугогодишњим пријатељем, Србијом. Србија је значајан партнер грчкој пословној заједници. Наш приватни сектор је инвестирао скоро три милијарде евра у Србију, и поносни смо на то што су грчка предузећа креирала 25.000 радних места“, навео је министар, додајући да је Грчка спремна да и даље инвестира у Србију, те да подржава намеру Србије да отвори туристичку канцеларију у Атини, будући да је Грчка једна од најчешћих туристичких дестинација за српске грађане.

На крају, Дендијас је похвалио сарадњу Србије и Грчке у међународним телима и захвалио на нашој подршци кандидатури Грчке за несталну чланицу Савета безбедности УН.