Сарадња са Националном гардом Охаја подстицај свеукупним односима Србије и САД

08. сеп 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић примио је данас команданта Националне гарде Охаја генерал-мајора Џона Хaриса.

Честитајући генералу Хaрису на добијању једног од највиших државних одликовања Србије, Ордена српске заставе другог реда, министар Селаковић је изразио задовољство због дугогодишње успешне сарадње кроз Програм државног партнерства са Националном гардом Охаја, која даје подстицај јачању свеукупних односа Србије и САД.

Према његовим речима, посебан подстицај војној сарадњи Србије и САД даће реализација планираног заједничког ангажовања припадника Војске Србије и оружаних снага САД у оквиру мисије „Мултинационалне снаге и посматрачи“ на Синају.

Селаковић је казао да је, упоредо са низом активности војно-војне сарадње, Србија спремна и за даље јачање цивилно-војне и цивилно-цивилне компоненте партнерства са Охајом.

Министар је захвалио саговорнику на ангажовању припадника Националне гарде Охаја у пројектима „Хуманитарне асистенције“, у оквиру којих је до сада комплетно реновирано низ основних школа и вртића широм Србије. 

Селаковић је генерала Хaриса информисао о ситуацији на Косову и Метохији и проблемима српског народа у покрајини, нагласивши да Београд остаје чврсто посвећен миру и стабилности у региону, дијалогу са Приштином и трагању за компромисним и одрживим решењима, а да смо, са друге стране, сведоци једностраних потеза Приштине којима се дестабилизује ситуација.

Саговорници су истакли значај мисије КФОР за безбедност на Косову и Метохији и гарантовање мира и стабилности на терену.

Селаковић и Харис размотрили су и низ регионалних тема, а шеф српске дипломатије истакао је значај иницијативе „Отворени Балкан“ за даљи економски развој и политичку стабилност региона.