Старовић: Африка ће у Србији увек имати пријатеља и партнера за сарадњу

25. мај 2022.
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић обратио се данас на пријему поводом обележавања Дана Африке и том приликом поручио да је Србија поносна на традиционално пријатељство и партнерство са афричким земаља и да се радује наставку јачања сарадње са земљама овог континента.

Подсетивши да се Дан Африке обележава у знак сећања на 25. мај 1963. године када је основана Организација афричког јединства, Старовић је, уједно, изразио задовољство што се од 2017. у Србији овај дан обележава као Дан пријатељства са народима Африке, нагласивши да је то симбол наше искрене жеље да негујемо и развијамо односе са земљама Африке, који датирају из периода СФРЈ и оснивања Покрета несврстаних земаља.

„Веома сам срећан што наши афрички пријатељи не заборављају прошлост и посебно велику и свестрану подршку коју је Југославија дала антиколонијалној борби афричких земаља. Упркос нестанка Југославије и великих промена кроз које прошла Србија, а које су подразумевале и редефинисање наших спољнополитичких приоритета у промењеном међународном контексту, наша земља је наставила да баштини пријатељске односе са земљама Африке“, казао је Старовић на пријему у „Палати Србија“, истакавши и да су недавне афричке турнеје министра Селаковића показале појачану посвећеност Србије развоју свестраних политичких, економских и културних веза са земљама Африке.

На крају свог обраћања, Старовић је подвукао да Србију радује сваки напредак афричког континента и да наша земља подржава напоре које афричке земље улажу ради остваривања својих стратешких циљева напретка и развоја.