Старовић: Тешко пренагласити значај производње руске вакцине у Србији

16. апр 2021.
Значај почетка производње руске вакцине Спутњик Ве у Србији је велики и тешко је пренагласити га, рекао је данас државни секретар Министарства спољних послова Немања Старовић.

Највећу корист од тога, како је истакао, имају грађани Србије.
Старовић је подсетио да је више од 40 одсто пунолетних грађана Србије до данас примило бар прву дозу вакцине и указује да је наша земља заиста на путу да пре много европских држава достигне ниво колективног имунитета који би јој омогућио потпуно отварање.
„Никада до сада, ја се заиста не сећам, нису постојале такве оде и такав начин извештавања о Србији као што видимо последњих неколико месеци. Говоримо о најзначајнијим и најутицајнијим медијима у САД, Швајцарској, Немачкој, Италији, Кини и Русији“, рекао је Старовић за Радио Београд и додао да је чињеница да је начин на који се Србија бори са светском епидемијом и те како подигао профил и имиџ Србије широм планете.
Према његовим речима, неко то назива „вакциналном дипломатијом“, неко „офанзивом шарма“, или „пројекцијом моћи“, али чињеница је да је имиџ и кредибилитет Србије сада неупоредив са било којим другим периодом.
Осврћући се на актуелну званичну посету шефа српске дипломатије Николе Селаковића Москви, државни секретар је нагласио да Србија „сигурно може да рачуна на пуну подршку Руске Федерације и да су то, како је указао, поруке које се редовно емитују, како из Кремља, тако и из амбасаде Русије у Београду.
Подсетио је на недавну седницу Савета безбедности УН, на којој је руски представник реаговао први на недопустиво приказивање заставе тзв. Косова и образложио зашто је тако нешто неприхватљиво.
Старовић указује да је политика Руске Федерације по том питању конзистентна и истакао је да е Србија „и те како“ захвална својим руским пријатељима на томе што нажно подржавају очување основних принципа међународног јавног права, пре свега у погледу заштите суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије на простору Косова и Метохије.
„Сигурни смо да ту никаквих промена неће бити, али су нам драгоцене и друге поруке које долазе из Москве које говоре да ће Русија у контексту преговора између Београда и Приштине подржати и свако решење којим званични Београд буде склон“, рекао је Старовић.
Како је додао, Русија, као стални члан СБУН има важну улогу, будући да шта год и кад год буде договорено у дијалогу Београда и Приштине, свако решење мораће бити верификовано пред тим Саветом.
Старовић је напоменуо да је посета председника Руске Федерације Владимира Путина Србији свакако планирана за ову годину и могуће да ће већ током актуелне посете министра Селаковића престоници Руске Федерације бити јаснија слика када би до те посете тачно могло да дође. 
Ипак, Старовић истиче да је исказана веома јасна намера и добра воља руске стране да та посета буде и реализована, имајући, између осталог, у виду да је Руска Федерација пружила значајну помоћ Србији као држави и као СПЦ при завршетку радова у Храму Светог Саве на Врачару.
Када се говори о политичкој сарадњи двбе земље, Старовић истиче да нема ниједно отворено политичко питање, као и да се економска сарадња налази у фази узлета.
„Генерално посматрано, тај мозаик билатералне сарадње између Москве и Београда заиста је шаролик и богат и користим метафору не без разлога, јер подсећа на оне дивне мозаике у Храму Светог Саве на Врачару који су нам донирани од стране наших пријатеља из Руске Федерације“, навео је државни секретар.
Према његовим речима, Руска Федерација један је од најважнијих спољнотрговинских партнера и уочени су сектори као што је сектор пољопривреде, где српски производи могу бити атрактивни за руско тржиште и уверен је да ће и то бити једна од тема којом ће се наша делегација у Москви бавити.