Амбасадор Томашевић: Сви возачи камиона из Србије прешли украјинско-румунску границу

02. мар 2022.
Амбасадор Србије у Румунији Стефан Томашевић изјавио је данас да су сви возачи камиона са возилима регистарских ознака Републике Србије прешли украјинско-румунску границу и упутили се ка Србији, а да су неки већ и стигли на одредиште.

Томашевић је за ТВ Прва рекао да је синоћ украјинско-румунску границу прешло 11 камиона са регистарским ознакама Републике Србије, а јутрос додатних 26 камиона.

“То практично значи да су сви наши превозници, односно возачи, прешли украјинско-румунску границу и упутили се ка Србији. То је оно што је најважније имајући у виду да је тај застој јако дуго трајао, да су ушли у шести дан и да су чекали на царинске процедуре”, навео је амбасадор.

Према његовим речима, амбасада у Букурешту је апеловала јуче на возаче камиона да буду стрпљиви имајући у виду да царинска процедура неће ићи оном брзином коју ми очекујемо, а да су Министарство спољних послова Србије и други надлежни органи учинили све да се тај застој оконча и да камиони крену.

На питање да ли је било проблема и провокација српских камионџија због робе коју су превозили, амбасадор је рекао да не би спекулисао о томе да ли је у питању роба руског и белоруског порекла јер за то не постоје докази.

“Ми формално са украјинске стране никада нисмо добили такву информацију али оно што је сигурно јесте да се након више дана застоја ствара одређена нервоза, а оно што такође морамо да разумемо јесте да је ратно стање у Украјини и да су гранични прелази били окупирани и пријемом хуманитарне помоћи, ту је било и цивила и да вероватно није било ни довољно људства. Не бих улазио у разлоге зашто је то дуго трајало. Неки од могућих разлога сам навео”, рекао је Томашевић.

Према његовим речима, представници наше амбасаде су све време били у комуникацији са возачима и Република Србија, као и наша представништва, била је спремна да се размотре и алтернативни начини помоћи возачима камиона да се та криза даље пролонгирала.

“Ово је најбољи сценарио где су и они, као и роба коју превозе, наставили даље пут ка Републици Србији. Захвалио бих свима који су учествовали у овом процесу”, навео је Томашевић.

На питање о тренутној ситуацији у Румунији у вези са избеглицама из Украјине, Томашевић је рекао да је Румунија спремно дочекала талас избеглица, чији је број још пре два дана премашио 100.000.

“У овом тренутку ми не можемо са сигурношћу да кажемо који број се задржао, јер је то процес који је у току, али свакако је Румунија у стању да прихвати више десетина хиљада избеглица из Украјине и да их на неко време смести на својој територији. Ми ћемо пратити ситуацију из дана у дан, надамо се да ће се тај талас избеглица што пре зауставити и да ће се смирити ситуација на терену”, казао је амбасадор Томашевић.