Александар Цревар о трговинско-економској сарадњи са Белорусијом

18. јун 2021.
Привремени отправник послова у Амбасади Републике Србије у Минску Александар Цревар састао се са министром економије Републике Белорусије Александром В. Червјаковим, са којим је разговарао о актуелној билатералној трговинско-економској сарадњи, као и могућим облицима даље дугорочне сарадње.

Отправник послова истакао је значај који Република Србија придаје даљем развоју билатералне економске сарадње са Републиком Белорусијом, посебно у контексту важећег билатералног Споразума о слободној трговини и предстојећег ступања на снагу Споразума о слободној трговини Републике Србије са Евроазијским економским савезом.

Током разговора, указано је на важност сарадње у  областима од заједничког интереса попут трговине, оснивања заједничких предузећа, области високих и информационих технологија, туризма, пољопривреде, прехрамбене индустрије и презентоване су актуелне могућности инвестирања у многим областима у Србији.

Саговорници су нагласили значај редовних заседања међувладине комисије за трговинско-економску сарадњу, као и сарадње привредних комора две земље.

Цревар је истакао очекивање позитивне реализације тренутно актуелних пројеката сарадње у области извоза српских вина и алкохолних пића на тржиште Белорусије, као и сарадње у области индустрије намештаја.

Привремени отправник послова изразио је захвалност за принципијелну и континуирану подршку Белорусије суверенитету и територијалном интегритету Србије, као и чврстом ставу Белорусије о непризнавању  тзв. ,,Косова”, те изразио очекивање да ће наведена подршка бити пружана и убудуће.

Министар Червјаков нагласио је да је  Србија кључни партнер Белорусије на Балкану, истакавши да је белоруска страна посебно заинтересована за сарадњу у областима попут оснивања заједничких предузећа, индустријске производње, трговине и инвестиција.

Том приликом, констатован је висок ниво билатералних односа који се заснивају на традиционалном пријатељству два народа.