Предавање Ђурића и Годфрија о односима Србије и САД

23. јун 2021.
Амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић одржао је предавање полазницима Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије заједно са амбасадором САД у Републици Србији Ентонијем Годфријем.

Тема предавања били су односи Србије и САД кроз историју, са нагласком на обележавању 140. годишњице успостављања дипломатских односа ове године, затим приоритетима у раду амбасадора и њихових мисија, као и визији даљег унапређења сарадње на свим нивоима.

„Међу спољнополитичким приоритетима наше Владе јесте интензивирање политичког дијалога са САД на високом нивоу, и то је један од кључних задатака које тежим да испуним током свог мандата“ истакао је Ђурић и додао да верује да ће актуелно стање билатералних односа, који су у значајном успону последњих година, довести и до посете највишег америчког званичника.

„Председник Бајден последњи пут је боравио у Србији 2016. године у својству потпредседника САД и тада је имао одличне разговоре са нашим државним врхом. Ми желимо да ту нову еру дијалога са САД градимо не само на темељу добрих личних односа председника Бајдена и председника Вучића, већ и успеха у остварењу заједничких интереса на билатералној агенди“ рекао је Ђурић.

Говорећи о економским резултатима Србије последњих година који су допринели томе да се наша земља сада сврстава међу прве три економије у Европи, амбасадор Ђурић нагласио је наше настојање да проширење сарадње са САД буде стуб економског развоја Србије.

„Економска и безбедносна сарадња са САД представљају кључне делове слагалице нашег свеукупног трансатлантског партнерства. Радује ме да постоји обострана тежња да управо ове области буду окосница спољнополитичког напретка Србије у наредном периоду“, додао је Ђурић.

Амбасадор Ђурић изразио је захвалност амбасадору Годфрију на личном ангажману, продуктивном приступу и доприносу стварању плодног тла за наставак позитивне динамике у нашим односима.

Такође је подсетио да се ове године навршава неколико значајних јубилеја у билатералним односима, међу којима је навео 15 година Програма државног партнерства Војске Србије и Националне гарде Охаја, 20 година развојног партнерства са америчком агенцијом УСАИД, 100 година од оснивања Прве Епархије Српске православне цркве у Америци, као и недавно обележену петогодишњицу првог директног лета компаније „Ер Србија“ на линији Београд – Њујорк.