Замбија: Пригодна свечаност поводом Дана државности РС и избора и устоличења патријарха српског Порфирија

22. феб 2021.
Поводом Дана државности Републике Србије и устоличења партијарха српског господина Порфирија у сарадњи Амбасаде Републике Србије, наше дијаспоре и Грчке православне општине, у Замбији, у Лусаки је организована пригодна свечаност.

После литургијске службе у цркви св. Александра, митрополит Замбије Јоанис је поводом Дана државности и избора и устоличења Његове светости Порфирија упутио пригодне честитке.

Испред ДКП РС Лусака присутнима се обратио отправник послова Александар Марковић који је у краћем излагању подсетио на значај празника Сретење, као једног од најважнијег датума у историјском, политичком и верском календару модерне Србије.

Потом је, на имању Грчке православне општине у Замбији, у организацији наше дијаспоре, овај пут предвођене Мариселом Дураковић Маркатоу, за све присутне припремљено домаће послужење.

У складу са смерницама Републике Замбије у вези са јавним окупљањима током актуелне пандемије, свечаности је присуствовало до тридесет особа, међу којима су били присутни и почасни конзули Грчке и Кипра.