Република Науру је 17. земља која је повукла признање тзв. Косова

22. нов 2019.
„Република Науру je 17. држава која је повукла признање једнострано проглашене независности такозваног Косова. Данас ми је заменик министра спољних послова Науруа уручио примерак ноте коју су упутили нашој Амбасади у Аустралији.

 

У ноти се каже да је Република Науру преиспитала своју одлуку о признању тзв. Косова, да је одлучила да повуче признање Косова као независне државе и да ће прекинути све дипломатске контакте које су до сада имали са Косовом. Закључили су да је одлука била преурањена и да је противречила принципима Резолуције СБ УН 1244. То је за нас од великог значаја јер је то још једна, 17. земља, која је повукла признање од укупно 193 чланице Уједињених нација.

Ја сам прошле недеље рекао да је стање када је реч о земљама које су признале или нису признале Kосово било 94 према 94, плус 5 земаља за које се не може тачно рећи какав је статус, али углавном је реч о земљама које ми рачунамо да нису признале, а Kосово их рачуна да су их признали. Значи, ако сада имамо у виду ову ноту Науруа, тренутно стање је - 95 земаља не признаје Kосово, 93 земље признају Kосово и пет земаља је, да тако кажемо, у статусу уздржаних.

Наставићемо са овим активностима, у складу са инструкцијама председника Вучића, у циљу заштите наших државних и националних интереса и заштите нашег територијалног интегритета", изјавио је први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић.