Селаковић: Шпанија и Мароко важне, пријатељске земље

03. мај 2021.
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић боравиће наредних дана у званичним посетама Шпанији и Мароку, а према његовим речима, у фокусу разговора биће билатерални односи Србије са тим земљама, питање Kосова и Метохија и економске теме.

Селаковић је истакао да су Шпанија и Мароко две изузетно важне и пријатељске земље, подсећајући да ни Мадрид ни Рабат нису признали једнострано проглашену незвисност Kосова.

„Шпанија и Мароко су озбиљан ослонац и подршка Србији у свим међународним форумима и организацијама и не само да подржавају својим ставом, односо гласањем, интерес и став Србије, већ додатно иступају и говоре у прилог заштите наших државних и националних интереса“, рекао је Селаковић за Танјуг.

Поред Kосова и Метохије, теме разговора шефа српске дипломатије са шпанском колегиницом и мароканским колегом биће и свеукупна сарадња, подршка Шпаније у процесу европских интеграција Србије, као и економска сарадња, која има шансу да постане већа, нарочито после пандемије Ковида-19.

„Дуго одлажемо одржавање заједничког Српско-шпанског бизнис форума. Убеђен сам да ћемо у што скоријем времену у Београду, када будемо у прилици да угостим шпанску колегиницу, бити у прилици да разговарамо и о унапређењу привредне сарадње“, рекао је Селаковић.

Економска сарадња биће једна од тема и на агенди посете Мароку.

Селаковић је и навео да ће током посете Мароку потписати низ значајних споразума за Србију.

„Посете Шпанији и Мароку, само су почетак једне озбиљне дипломатске активности, која тек следи у мају, јуну и јулу“, рекао је Селаковић.

Kако је саопштено из Министарства, Селаковић ће се у Мадриду састати са министарком иностраних послова Шпаније Аранћом Гонсалес Лајом.

Шеф српске дипломатије разговараће и са председницом Kонгреса посланика Шпаније Мерићел Батет, као и са председником Одбора за спољне послове у Kонгресу Пау Мари-Kлосеом.

Током званичне посете Мадриду, министар Селаковић имаће састанке и са генералном секретарком Иберо-америчке конференције (СЕГИБ) Ребеком Гринспан и са генералним секретаром Светске туристичке организације (УНВТО) Зурабом Пололикашвилијем.

 

Извор: Танјуг