Србија опредељена за јачање свих видова сарадње са Пољском

10. јун 2021.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је у Варшави са државним секретаром и  шефом Бироа за међународну политику у Кабинету председника Пољске Кшиштофом Шчерским.

Министар Селаковић је оценио да су билатерални односи веома добри, да наше земље повезује пријатељство и традиција у неговању дипломатске сарадње која датира још од 1919. године.

Селаковић је поручио да је Србија опредељена за јачање свих видова сарадње са Пољском, нарочито политичког дијалога, и нагласио да председник Анджеј Дуда има отворен позив да посети нашу земљу.

Шеф српске дипломатије истакао је да наша држава жели да интензивира економске односе и трговинску размену са Пољском, и овом приликом позвао је пољске инвеститоре да појачају присуство на српском тржишту.

Министар је захвалио на континуираној подршци Пољске европским интеграцијама Србије, истакавши да је за Србију приступање ЕУ примарно стратешко опредељење.

Селаковић је говорио и о значају Вишеградске групе (В4), рекавши да наша земља препознаје блискост са државама чланицама В4 и потврдио опредељење да сарађујемо, како билатерално са државама чланицама, тако и у овом формату. Министар је захвалио на подршци В4 процесу придруживања Србије и целог западног Балкана ЕУ.

Делимо мишљење да регионални формати подстичу сарадњу и спремни смо да са В4 учествујемо кроз редовне годишње састанке у различитим форматима, попут предстојећег у Познању крајем јуна, рекао је Селаковић.

Селаковић је посебно подвукао да је за Србију од кључног интереса очување стабилности у региону и оријентација свих земаља ка унапређењу добросуседске сарадње.

Упознавши саговорника са процесом нормализације односа Београда и Приштине, чији је ЕУ гарант, као и са спровођењем преузетих обавеза обе стране, Селаковић је нагласио да Србија дијалогу приступа у доброј вери, али и да је кључан компромисан договор који би био одржив.