Билатералне консултације Србије и Шведске у области ЕУ интеграције

26. нов 2021.
Вршилац дужности помоћникa министра спољних послова за ЕУ амбасадор Небојша Кошутић и амбасадор Србије у Шведској Драган Момчиловић учествовали су у Стокхолму, у саставу наше државне делегације, у билатералним консултацијама о питањима ЕУ интеграције Србије.

Том приликом разговарано је о даљим корацима Србије у процесу приступања ЕУ, са нагласком на оствареним резултатима на реформском плану, који су констатовани и у последњем Извештају Европске комисије о напретку.

Делегација Србије је, уз детаљна објашњења о конкретним постигнућима у погледу питања владавине права, као и успесима на пољу економских реформи, акценат ставила на потребу адекватне валоризације оствареног, у виду отварања нових кластера у преговарачком процесу на Међувладиној конференцији ЕУ и Србије у децембру ове године.

Током одржаних састанака, поновљена је подршка Стокхолма наставку процеса проширења ЕУ на регион Западног Балкана, укључујући Србију, уз неопходност континуираног рада на спровођењу реформи и примени усвојене легислативе, усклађене са стандардима ЕУ.

Шведска делегација је истакла опредељеност за наставак пружања експертске и финансијске помоћи реформским процесима у Србији.

Такође, две стране су размениле мишљења о сарадњи Србије и ЕУ у оквиру Заједничке спољне и безбедносне политике Уније, приликама у региону западног Балкана, дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине, уз осврт шведске стране на њено овогодишње председавање ОЕБС-у, те очекивања у вези са предстојећим Министарским саветом ОЕБС у Стокхолму.

У делегацији Србије, су осим амбасадора Кошутића и Момчиловића, били саветник премијера за спољну политику Никола Стојановић, саветник премијера за правна питања Михајло Живковић, саветник министра за европске интеграције Југослав Милачић и саветник у Амбасади Србије у Стокхолму Миљана Стојановић.

Делегацију Шведске предводио је генерални директор за ЕУ Министарства иностраних послова Торбјорн Солстрем.