Блинкен Селаковићу: Неизоставна улога Србије као промотера стабилности и просперитета региона

26. нов 2021.
Државни секретар САД Ентони Блинкен упутио је министру спољних послова Србије Николи Селаковићу писмо у којем је истакао да Србија има неизоставну улогу као промотер стабилности и просперитета у нашем региону.

У писму, упућеном поводом 140. годишњице успостављања дипломатских односа Србије и САД, Блинкен наводи да је снажно пријатељство наших држава исковано кроз заједничку борбу у два светска рата, али и личним везама људи захваљујући којима су оба друштва обогаћена.

„САД стоје уз Србију као модерну и просперитетну државу у срцу Европе на њеном путу ка будућности. Опредељени смо за све снажнију политичку, економску и безбедносну сарадњу, и желимо да радимо са вама на реформама, неговању мира и добрих односа са свим вашим суседима, као и на достизању вашег циља чланства у Европској унији“, навео је Блинкен.

Амерички државни секретар је поздравио залагање Србије за регионалне економске интеграције, које ће, уз инклузивну примену, бити од користи свим становницима западног Балкана.

Блинкен је истакао и да види светлу будућност у сарадњи Србије и САД као пријатеља и партнера у Југоисточној Европи и као земаља које ће заједнички доприносити безбедности на светском плану.

„Верујем да ће наше државе у годинама пред нама изградити још снажније билатералне односе“, навео је Блинкен, који је на крају писма истакао да цени личне напоре министра Селаковића да ојача српско-америчке односе.