Дачић током првог дана у Њујорку имао састанке са 18 министара иностраних послова

18. сеп 2023.
Ивица Дачић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије имао је, током првог дана на маргинама генералне дебате 78. заседања Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку, билатералне састанке са министрима иностраних послова Кипра, Непала, Јерменије, Буркине Фасо и Уједињених Арапских Емирата.

Током сусрета министра Дачића са министром иностраних послова Кипра Константиносом Комбосом, разговарано је о даљем унапређењу билатералних односа две пријатељске земље.

Дачић је истакао да Република Србија придаје посебан значај интензивирању и продубљивању веза и сарадње са Републиком Кипар, који су засновани на чврстом пријатељству, узајамном поверењу, историјски потврђеној блискости и солидарности наших народа.

Министри су поновили чврсте ставове у вези са подршком суверенитету и територијалном интегритету Републике Србије и Републике Кипар, као и обострано задовољство степеном остварене сарадње у мултилатералним форумима, посебно на плану кључних спољнополитичких приоритета две државе. Изразили су очекивање да ће се политички дијалог додатно интензивирати у наредном периоду, кроз размену билатералних посета на високом и највишем нивоу. 

Министар Комбос је подвукао да Кипар подржава европски пут Србије и да су спремни да пруже техничку и практичну помоћ у приступању ЕУ.

Током разговора шефа српске дипломатије Дачића са министром иностраних Непала Нарајаном Пракашом Саудом, министри су се сагласили да билатералне односе две земље карактеришу традиционално добри односи и сарадња утемељени на принципима УН, као и дугогодшње пријатељске везе из Покрета несврстаних земаља.

Дачић је изразио захвалност Непалу на подршци по питањима која су од највећег значаја за Србију, пре свега на принципијелном ставу о непризнавању .

Договорено је да се у скоријој будућности реализују билатералне посете и да се размотре могућности унапређења сарадње у областима пољопривреде, економије и инвестиција, као и сарадње између привредних комора.

Министар Дачић имао је састанак са министром иностраних послова Јерменије Араратом Мирзојаном.

Саговорници су разговарали о питањима билатералне агенде. Обострано је констатован значај међусобних посета на високом нивоу, наставка разговора о питањима од заједничког интереса у циљу јачања политичког дијалога и развоја узајамно корисних веза.

Арарат Мирзојан и Ивица Дачић разговарали су и о питањима регионалне стабилности.

Шеф дипломатије Србије Ивица Дачић састао се са министарком иностраних послова Буркине Фасо Оливијом Рагнагевенде Руамбом, на маргинама генералне дебате 78. заседања Генералне скупштине УН.

Саговорници су истакли да две државе везује традиционално пријатељство и изразили спремност да раде на унапређењу сарадње у областима од заједничког интереса. 

Министри су потврдили интерес за интензивирањем политичког дијалога у предстојећем периоду, укључујући и кроз размене посета на високом нивоу. Такође, сагласили су се да постоји значајан простор за унапређивање сарадње у области економије, индустрије, пољопривреде, образовања и културе, као и за наставак сарадње на мултилатералном плану.

Министар Ивица Дачић састао се са министром спољних послова Уједињених Арапских Емирата шеиком Абдулом бин Заједом Ал Нахјаном на маргинама генералне дебате 78. заседања Генералне скупштине УН.

Саговорници су се сложили да се пријатељске и стратешке везе између две земље развијају веома добро, те изразили наду да ће се овај позитиван замајац у односима наставити, нарочито кроз размену посета на високом и највишем нивоу. 

Такође су подвукли да је значајно што унапређење билатералних односа на политичком нивоу прати тренд интензивирања економске и инвестиционе сарадње, којој ће додатни подстицај дати отпочињање преговора о закључивању Споразума о слободној трговини. 

Два шефа дипломатије изразили су задовољство због успешне сарадње на мултилатералном плану, кроз размену подршки у међународним организацијама, а министар иностраних послова УАЕ је у том контексту честитао Србији на избору за домаћина специјализоване изложбе ЕКСПО 2027.

Министар Дачић се, на маргинама генералне дебате 78. заседања ГС УН у Њујорку, сусрео и са шефовима дипломатије Мађарске, Луксембурга, Палестине, Венецуеле и Никарагве. 

Раније, министар Дачић је присуствовао радном доручку са шефовима дипломатије западног Балкана, чији је домаћин био министар спољних послова Антонио Тајани.

Радном доручку су, поред Дачића присуствовали шефови дипломатија Црне Горе, Босне и Херцеговине, Албаније, Хрватске и Словеније.

Шеф српске дипломатије је на крају првог дана у Њујорку присуствовао пријемима које су приредили државни секретар САД Ентони Блинкен и шеф немачке дипломатије Аналена Бербок, што је била добра прилика за конструктивне разговоре.