ХЕПИ ТВ - Дачић: Најважније је да што пре дође до деескалације насиља на КиМ

15. дец 2022.
Министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић био је гост у јутарњем програму Хепи телевизије.

Дачић се осврнуо на јучерашњи састанак са специјалним представником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром. 

Ескобар је поручио да је формирање заједнице српских општина хитно питање и да би га требало што пре решити. 

Дачић каже да није изненађен овом изјавом и да се тај став дуже времена понавља. Он је напоменуо и да је приступ САД око тог питања веома коректан. 

-Ескобар је употребио формулацију за Бриселски споразум која иде нама у прилог. Рекао је да је тај споразум правно обавезујући. Неки други европски представници нису толико чрсти по том питању. Бербокова ми је рекла да ниједан косовски премијер неће прихватити формирање Заједнице српских општина. Међутим, када је потписиван Бриселски споразум Хашим Тачи је био премијер. Он га је потписао. Парадокс је да за неке постоји Бриселски споразум, а за неке не. Председник Вучић је навео све међународне споразуме и питао који споразум је за њих прихватљив. Очигледно је то да Приштина не жели да се ишта поштује и ту се доводи у питање и наставак дијалога. У папирима Солунског самита се позива на резолуцију 1244. Све тврдње да споразуми и резолуције нису актуелни су у функцији охрабривања Kуртија да ништа не прихвата и да настави своју агенду. У наредним данима ће се радити на деескалацији, а тек онда може да се прича о озбиљнијим темама које се темеље на Бриселском споразуму-поручио је министар Дачић. 

Дачић је прокоментарисао став међународне заједнице који се тиче повратка косовских Срба у институције у јужној покрајини. 

- Ни мало није једноставна ситуација. Срби немају где нити како да се врате у институције. Представници Међународне заједнице су се изјаснили да је тренутно највећи проблем Kурти. Сматрају и док је Kурти на власти неће бити ништа од поштовања Бриселског споразума. 

Дачић је рекао да није изненађен сукобима навијача који су се десили након утакмице Француске и Марока. Напоменуо је да је политика према азилантима нешто што додатно оптерећује већ оптерећну Европу. 

Министар је рекао да је неизвесно шта ће се дешавати са тзв. Kосовом након аплицирања за чланство у ЕУ. 

- Сијарто ми је лично обећао да ће гласати против! Питање је да ли ће уопште и бити гласања или ће председавајућа Чешка да то постави као процедурално питање...

О курсу којим иде Србија када је у питању спољна политика, министар је рекао: 

-Морамо да водимо балансирану спољну политику која се заснива на принципима међународног права. То питање усаглашавања са ЕУ није само питање везано за Русију. Нашем народу је одвратно када неко говори о санкцијама. Ми сами смо били жртве санкција. Овде говорим о политичким интересима. Врло је важно како ће ко да гласа уна међународним форумима. Џабе што ми имамо земље које нису признале Kосово кад оне нису гласале за то. Уколико бисмо увели санкције Русији да ли би то значило да би Kосово неће ући у УН? Наравно да не значи. Ништа се не би променило када бисмо увели санкције Русији осим што бисмо изгубили гласове на које можемо да рачунамо. Према томе, наше одлуке су суверене и ми их доносимо без обзира на притиске са обе стране - казао је Дачић.  

Министар Дачић је још једном напоменуо да је за решавање тренутне кризе на Kосову и Метохији најважније заустављање даље ескалације насиља. 

- Данас је седница Европског савета, сви лидери ЕУ су на том састанку и сигурно ће бити речи и о ситуацији на Kосову. Свакако ће Лајчак и Борељ да информишу шта се догађа-закључио је министар Дачић.  

Извор: Хепи