Државни секретар Немања Старовић открио споменик Адолфу Сватоплуку Освалду

23. сеп 2021.
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић је у Сремској Рачи заједно са амбасадором Републике Словачке у Србији Федором Росохом свечано открио споменик словачком књижевнику, преводиоцу и новинару Адолфу Сватоплуку Освалду.

У свом обраћању Старовић је нагласио да је Адолф Сватоплук Освалд положио живот у темеље српско-словачког пријатељства, што у данашњем времену представља завет да никада братство два народа не узимамо здраво за готово, већ да свакодневно додајемо нове садржаје у сарадњу два народа на коју би Освалд несумњиво био поносан.

„Мало је држава у Европи које имају тако блиске односе као што то имају Република Србија и Словачка Република”, рекао је Старовић.

Државни секретар је истакао да поред историјског пријатељства, српски и словачки народ повезује и то што на исти начин сагледавају поштовање међународног права.

Откривању споменика присуствовали су и директор Архива Војводине Небојша Кузмановић и градоначелница Сремске Митровице Светлана Миловановић.

Словачки књижевнику, преводилац и новинар Адолф Сватоплук Освалд  је као добровољац учествовао у ослободилачким ратовима које су Срби водили против Турске. Погинуо је 4. јула 1876. године као припадник добровољачких јединица у Дринској дивизији борећи се за Србију и српски народ у битки код Сремске Раче.

 

Фото: Градске инфо