Државни секретар одржао брифинг полазницима Краљевског колеџа за студије одбране из Лондона

11. мај 2022.
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић одржао је данас полазницима Краљевског колеџа за студије одбране из Лондона, брифинг на тему “Спољнополитичка и безбедносна полазишта и опредељења Републике Србије“.

Државни секретар је нагласио да су стратешки приоритети Србије чланство у ЕУ, регионална сарадња и одржавање мира, стабилности и безбедности. У контексту сарадње и повезивања  у региону западног Балкана, Старовић је посебно је говорио о предностима иницијативе „Отворени Балкан“.

Државни секретар подвукао је политику војне неутралности Србије, чија је суштина одсуство опредељења за приступање војним савезима у свету. Истовремено је указао да таква  политика не значи самоизолацију, већ обухвата спремност за сарадњу и поделу одговорности.

Посебну пажњу Старовић је посветио питању Косова и Метохије, истакавши да је од изузетне важности да се мандат мисије КФОР-a у Покрајини оствари у пуном обиму, у складу са Резолуцијом СБ УН 1244 и Војно-техничким споразумом, као и да се процес дијалога са Приштином несметано одвија, уз реализацију договореног и без предузимања једностраних потеза.

Посета и брифинг у Министарству део су студијске посете полазника Краљевског колеџа одбране Србији, а присуствовало му је 18 полазника курса из 12 земаља света.

Краљевски колеџ одбране део је Академије одбране Уједињеног Краљевства и представља највиши ниво војног стручног усавршавања из области међународних односа и безбедности, а полазници су високи војни официри и дипломате.