Идеја о "мини шенгену" једна од најбољих на Балкану у 21. веку

01. авг 2021.
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изјавио је да је идеја о "мини шенгену" једна од најбољих која се родила на Балкану у 21. веку.

Гостујући на ТВ Прва, Старовић је рекао да је та инцијатива заснована на базичним вредностима на којима почива ЕУ, да је веома важна подршка коју јој пружају САД, као и наши европски партнери, попут, Вишеградске групе. 

"Што се тиче региона и оних који имају неке резерве, Сарајево, Подгорица и Приштина, верујем да ће веома брзо схватити вредност ове иницијативе и придружити јој се", поручио је Старовић, додавши да се и сама Приштина Вашингтонским споразумом обавезала да ће се прикључити овој иницијативи. 

Говорећи о одлуци Валентина Инцка, Старовић је нагласио да је она и формално и суштински дубоко погрешна, као и да је изазвала велику политичку кризу у БиХ. 

"Оваква одлука доводи до још већег раздора између српског и бошњачког фактора на Балкану и уводи нас у још већа неразумевања", изјавио је Старовић и додао да је потребно учинити све да се очува мир и стабилност. 

"Морамо да схватимо колико је болна рана злочин у Сребреници, а Бошњаци би морали да схвате колико је неприхватљиво за Србе да буду проглашени за починиоце геноцида и колико је неприхватљиво да се негира постојање Републике Српске", рекао је Старовић. 

Према његовим речима, суштински проблем функционалности БиХ није Република Српска, већ односи између хрватског и бошњачког фактора у БиХ и чињеница да у Федерацији нема функционалне власти скоро три године. Оценио је да се високи представник није тиме бавио, а да смо сад доведени у ситуацију да се бавимо збивањима од пре 30 година и гасимо пожар који је изазвао високи представник. 

"Улазимо у период неизвесности и потребан је висок ниво одговорности и свести како би се ово превазишло и омогућило нормално политичко равнотежно стање", закључио је Старовић.