Индонезија од посебног значаја за Србију спољнополитички, економски и као један од оснивача ПНЗ

10. окт 2021.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са министарком спољних послова Индонезије Ретно Марсуди.

На заједничкој конференцији за медије, Селаковић је истакао да је Индонезија земља од посебног значаја за Србију, не само по питању спољнополитичке и економске сарадње, већ и у емотивном смислу - када је реч о оснивању Покрета несврстаних.

„Наши председници су пре 60 година били визионари спољне политике света, и тада су председници Југославије, Индонезије Гане, Египта и премијер Индије основали Покрет несврстаних земаља, који постоји и данас”, рекао је Селаковић, и додао да је веома срећан јер је министарка Марсуди, као специјални изасланик председника Индонезије, у Београду на прослави овог важног јубилеја ПНЗ.

Министар је рекао да је на данашњем састанку разговарано о питањима од значаја за билатералну сарадњу, коју је оценио као изузетну и без отворених питања.

Посебно је захвалио Индонезији на јасном и чврстом ставу по питању очувања територијалног интегритета и суверенитета Србије.

Министар је напоменуо и да је једна од основних вредности ПНЗ поштовање вредности суверенитета и територијалног интегритета  држава, те је и у том смислу захвалио Индонезији што је верна тим принципима.

Министар је рекао да је разговарано о јачању  економске сарадње, која не прати ниво политичких односа, изразивши наду да ће о додатним могућностима интензивирања сарадње разговарати када делегација МСП и он буду у званичној посети Индонезији.

Према речима Селаковића, било је речи и о одржавању петих политичких консултација министарстава спољних послова, а министар је поменуо да је на нивоу министарстава правде у току  усаглашавање Споразума о међународној правној помоћи у кривичним стварима и Споразума о екстрадицији.

Министарка Ретно Марсуди изјавила је да јој је драго што је поново у Београду, након 13 година, и честитала Србији на организовању комеморативног састанка Покрета несврстаних земаља.

„Мислим да је ово сјајна прилика да се поново обавежемо да ћемо радити на примени принципа, вредности и идеала Покрета”, рекла је министарка, додавши да је дух конференције у Бандунгу и даље жив.

Изразила је захвалност Србији што је подржала иницијативу Индонезије да се архив Првог самита ПНЗ укључи у Унесков програм Сећање света.

„Како је ваш министар спољних послова рекао, ми немамо отворених политичких питања, тако да би наша енергија и наш фокус требало да буду посвећени налажењу начина да се ојача економска сарадња”, рекла је министарка, наводећи да би прво требало да се финализује Меморандум о разумевању на пољу пољопривредне сарадње, затим на пољу инвестиција, како би се још више ојачала двосмерна размена инвестиција.

„Индонезија је спремна да настави да ради са вама не само за добро наша два народа, већ и за добро света“, закључила је Марсуди.

Министри су данас потписали Меморандум о сарадњи између министарстава спољних послова Србије и Индонезије о изградњи дипломатских капацитета, док су ректор Универзитета у Београду  и амбасадор Индонезије потписали Меморандум о разумевању између Универзитета Пађађаран и Дирекције за иновације и корпорације Универзитета Пађађаран и Универзитета у Београду-Факултета организационих наука о сарадњи у области пословних и иновационих инкубатора.