Министар Дачић на прослави Дана Уједињених нација

24. окт 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић присуствовао је свечаном обележавању Дана Уједињених нација.

Присутнима се, поред сталне координаторке УН у Србији Франсоаз Жакоб и Мари Јамашите, представнице генералног секретара и шефице Канцеларије УН у Београду, обратио и министар Дачић, чији говор преносимо у целости.

„Поштована госпођо Жакоб, поштована госпођо Јамашита,

Даме и господо,

Драги пријатељи,

Значај Уједињених нација, окоснице светског мултилатералног поретка и платформе за равноправан дијалог држава са циљем очувања мира и стабилности, данас је важнији него икада. Суочавамо се са све већим бројем сукоба, тешким и далекосежним последицама вишедимензионалних и међусобно повезаних криза, социјалним тензијама, терористичким актима, миграционим кретањима великих размера, трагичним страдањима и новим изазовима који су добили на комплексности, повећавајући неизвесност за будућност и општу несигурност. У времену великих промена, превирања и све веће међузависности, нико није поштеђен. Сви делови света су погођени ефектима мултипликованих криза. Основни задатак Уједињених нација је да сачува светски мир и гарантује безбедност. Стога појачаним напорима морамо да радимо на проналажењу одрживих решења.

У обележавању данашњег дана, важно је да се сетимо да је, пре 78 година, будућим генерацијама остављен завет у форми Повеље, да се ужаси рата никада не понове. У испуњењу тог завета Организација и све њене чланице морају  заједнички да делују.

Поносни смо што смо, као део бивше Југославије, један од оснивача УН. Залажемо се за мирно решавање спорова и криза. У том контексту, кључним сматрамо јачање културе мира и дијалога, политике компромиса и мирољубиве коегзистенције народа уз поштовање разлика. Верујемо да је, у времену великих изазова, потребан додатни напор како би разум превладао над емоцијама и страхом.

На основама наше дуге и догађајима богате историје, као и сарадње наше земље са УН, Република Србија настоји да пружи свој допринос, дубоко верујући у неопходност Уједињених нација, посебно када је реч о заштити права и интереса, по броју становника и економској снази, малих земаља.

Чврсто смо уверени да је мултилатерализам најбољи основ за изналажење одрживих решења у комплексним геополитичким околностима, подразумевајући равноправно учешће држава, уважавање различитости и усаглашавање интересa свих актера на постизању заједничких циљева. Кроз учешће у различитим активностима Уједињених нација и њених специјализованих агенција и активним залагањем у оквиру глобалних и регионалних иницијатива, трудимо се да дамо свој конкретан допринос.

Приоритети моје земље у УН су познати и конзистентни, а то су пре свега заштита територијалног интегритета и суверенитета, промоција и очување мира и безбедности на међународном нивоу, као и допринос спровођењу Циљева одрживог развоја. На Самиту о циљевима одрживог развоја у Њујорку, септембра ове године, најавили смо и приоритетне области деловања у предстојећем периоду у различитим областима, почев од пољопривреде, преко образовања и науке, до борбе против климатских промена.

Заштита животне средине и развој науке су питања која је Република Србија препознала као кључна за свој даљи развој.

Без унапређења образовања нема развоја науке, као ни дигитализације, нити развоја вештачке интелигенције. Желео бих да, и овом приликом, истакнем да сам поносан што је, на иницијативу Републике Србије у Генералној скупштини УН августа ове године консензусом, усвојена резолуција „Међународна декада науке за одрживи развој 2024-2033“, која ће бити платформа за даље заједничке активности.

Даме и господо,

На крају, желео бих да потврдим да ће Република Србија наставити да буде поуздан и предвидив партнер у остваривању заједничких циљева дефинисаних у оквиру Уједињених нација.

Чврсто верујемо да је то најбољи пут за изградњу бољег света за будуће генерације. Веома ми је драго што смо се окупили овде, у УН кући, што је још једна потврда одличне сарадње коју остварујемо са УН Тимом у Републици Србији, једне континуиране подршке, која почива на обостраном уважавању и разумевању.

Хвала Тиму УН што су се, и ове године, потрудили да окупе све партнере и сараднике и да, обележавањем Дана УН са овог места, пошаљемо поруку мира и сарадње.

Желим свима срећан Дан УН!“