Министар Дачић примио новог представника УНХЦР у Србији

24. феб 2023.
Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је данас Софијана Ађалија, новоименованог представника Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице у Београду, који му је предао уводно писмо о именовању од стране високог комесара УН за избеглице Филипа Грандија.

Министар Дачић је истакао да Србија види важног партнера у УНХЦР у пословима хуманитарне заштите избеглица, интерно расељених лица, тражиоца азила и лица без држављанства. Пожелео је добродошлицу господину Ађалију и исказао уверење да ће његов боравак у Србији бити успешан и плодоносан за нашу даљу сарадњу.

Министар Дачић је посебно нагласио неопходност значајa наставка сарадње и подршке УНХЦР на питањима дуготрајног збрињавања расељених у Републици Србији, како избеглица из БиХ и Хрватске, тако и интерно расељених лица са Косова и Метохије. Изразио је уверење да међународна заједница и УНХЦР наставити да подржавају Регионални пројекат стамбеног збрињавања избеглица.

Представник УНХЦР Суфијан Ађали је захвалио министру Дачићу на пријему и указао да ће УНХЦР и он лично наставити напоре у питањима из мандата УНХЦР и добру сарадњу са Србијом на унапређењу права и положаја избеглица, интерно расељених лица и миграната на територији Републике Србије.