Министар Дачић завршио посету Бечу, добра сарадња Аустрије и Србије

22. мар 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић завршио је једнодневну посету Бечу, а са аустријским званичницима се сагласио да две земље остварују добру сарадњу на многим пољима.

Последњи у низу састанака имао је са министром за међународну и европску сарадњу Александером Шаленбергом с којим је заједно најавио да ће две земље следеће године обележити век и по дипломатске сарадње.

Дачић је у Бечу оценио да по ономе што је Србија урадила у примени споразума и договора о косовском питању, али и других попут укидања виза за неке земље у циљу смањења илегалних миграната, сматра да је Србија требало одавно да буде чланица ЕУ.

Он је на конференцији за штампу са аустријским колегом истакао да у тој земљи живи велики број Срба и позвао их да се активније укључе у политички живот.

Дачић се током посете састао са председником Парламента Аустрије Волфгангом Соботком, а на конференцији за медије која је касније одржана рекао је да је аустријски председник Парламента најавио скору посету Србији.

Дачић је у Бечу разговарао и са генералном секретарком ОЕБС-а Хелгом Шмит о односима Србије и те организације.

Извор: Танјуг