Министар Селаковић са председником словачке владе о јачању економске сарадње

28. окт 2021.
Министар спољних послова Никола Селаковић се, током првог дана званичне посете Братислави, састао са председником словачке владе Едуардом Хегером.

Министар Селаковић је после састанка рекао да Словачка наставља да пружа чврсту и принципијелну подршку Србији по питању очувања нашег територијалног интегритета и суверенита, уз подршку наставку дијалога Београда и Приштине, у циљу изналажења компромисног решења за косовско-метохијски проблем. 

Шеф српске дипломатије је нагласио и чврсту и недвосмислено јасну подршку Словачке напорима Србије да оствари свој стратешки циљ, а то је чланство у ЕУ. 

Сумирајући први дан званичне посете Словачкој, министар Селаковић је рекао да је имао и изузетно добре разговоре са словачким колегом Иваном Kорчоком и са потпредседником Народне скупштине Миланом Лауренчиком. 

Пренео је да је на састанцима било речи и о потреби продубљивања наше економске сарадње, као и о чињеници да је много неискоришћених потенцијала за сарадњу Београда и Братиславе, као и између пословних заједница у Словачкој и Србији.

Министар Селаковић је навео да је Словачка заједно са Пољском, Чешком и Мађарском била међу првима у Европи која је подржала иницијативу председника Александра Вучића “Отворени Балкан”. 

“Управо поучени искуством Словачке, као једног доброг примера земље која је доживела апсолутни економски и друштвени препород својим придруживањем ЕУ, можемо да научимо много и спремни смо да учимо и даље”, напоменуо је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић је навео да је са министром Kорчоком постигао конкретан договор да се наредне године организује озбиљан пословни форум у Великом Градишту, где ће угостити значајан број словачких привредника, указати им на компаративне предности за улагање у Србији и оправдати репутацију Србије као једне од најбољих инвестиционих дестинација у нашем делу Европе, али и шире.“

Желећи да промовишемо и Србију ван наше престонице, ван Београда, договорили смо се са министром Kорчоком, о томе обавестили прдседника словачке владе, да планирамо да почетком наредне године одржимо један озбиљан пословни форум”, рекао је шеф српске дипломатије, додавши да су разговарали су о томе да се пословни форум одржи на обали Дунава, како бисмо промовисали и тај прелепи део Србије, ка коме градимо брзу саобраћајницу од Пожаревца преко Великог Градишта ка Голупцу и даље ка Доњем Милановцу. 

“Добар први дан посете. Чека нас још састанака. После данашњих састанака одлазим вечерас и на један мини пословни форум који ће овде организовати наша амбасада у Братислави, где очекујемо око 15 озбиљних словачких компанија које изражавају спремност и вољу да дођу и инвестирају у Србији”, сумирао је министар Селаковић, иначе први шеф српске дипломатије који борави у званичној посети Словачкој после више од десет година.

Министар Селаковић је рекао да не смемо чекати наредних десет година да дође до следеће званичне посете и додао да је данашњи састанак са министром Kорчоком био њихов четврти сусрет ове године. 

“Ту сарадњу ћемо наставити да гајимо и унапређујемо”, закључио је министар Селаковић.