Нинчић: Србија окренута очувању мира и стабилности, иако сећање на 1999. и даље боли

24. мар 2022.
Стална представница Србије при ОЕБС-у и другим међународним организацијама, амбасадорка Роксанда Нинчић учествовала је данас у Бечу на 1364. заседању Сталног савета ОЕБС-а.

У свом обраћању амбасадорка Нинчић подсетила је да је на данашњи дан пре 23 године НАТО, без одобрења СБ УН, започео агресију на СР Југославију, нагласивши да су тим чином прекршене Повеља УН-а, Хелсиншки завршни акт и нарушен међународни правни поредак.

Нинчић је казала да су снаге 19 земаља извеле око 2.300 ваздушних удара, укључујући ударе касетним бомбама и муницијом са осиромашеним уранијумом на 995 цивилних објеката.

„Уништено је 148 стамбених објеката и 62 моста, док је тешко оштећено 300 школа, 20 болница, 176 објеката културног наслеђа, као и топлане и водоводи широм земље. Током 78 дана немилосрдне кампање убијено је око 2.500 цивила, од којих 89 деце”, истакла је Нинчић, подвукавши да је свако њихово име симбол срама одговорних за овај безумни чин.

Амбасадорка Нинчић је подсетила да је најмлађа жртва Бојана Тошовић из Мердара имала само 11 месеци, сетивши се и двогодишњег Марка Симића из Новог Пазара који преминуо на очевом наручју, и трогодишње Милице Ракић која је убијена у купатилу током напада касетном бомбом на Батајницу.

У обраћању амбасадорка се осврнула на то да хуманитарно право забрањује акте насиља, нападе и репресалије над цивилним објектима, подсетивши да су у Београду оштећене Акушерско-гинеколошка клиника у Вишеградској улици и породилиште Медицинског центра Драгиша Мишовић, али и болнице и медицински центри у Ћуприји, Алексинцу, Рашкој, Прокупљу, Чачку, Митровици, Лепосавићу и Приштини.

Нинчић је навела да је у нападу на путнички воз у Грделичкој клисури убијено је 15, а рањено 44 цивила, подсетивши да је ово масовно убиство НАТО окарактерисао као „несрећни случај“. Додала је да је НАТО бомбардовао мост пун људи који су се враћали са недељне службе у Варварину, приликом којег је погинуло 10, а рањено 17 људи, као и да су касетне бомбе бачене на препуну отворену пијацу у Нишу када је убијено 15, и рањено 16 цивила.

„Седиште Радио-телевизије Србије у Београду је 16. априла намерно погођено пројектилом, при чему је погинуло 16 запослених. Ово је, наравно, било јасно кршење свих признатих норми о безбедности и физичкој заштити новинара”, рекла је амбасадорка Србије при ОЕБС-у.

Амбасадорка Србије при ОЕБС-у казала је да је уништавање рафинерије нафте и хемијских постројења у густо насељеним местима око Београда нанело дуготрајну и непоправљиву еколошку штету, чиме је, како је навела прекршен члан 35. Допунског протокола Женевске конвенције. Такође, истакла је кршење члана 54. Допунског протокола Женевске конвенције, указујући да је НАТО бацио карбографитне бомбе на пет српских електрана, чиме је било онеспособљено 70% електричне мреже у земљи.

Нинчић је изнела да је на СР Југославију бачено до 15 тона муниције са осиромашеним уранијумом, подвукавши да употреба такве муниције доводи до трајних тешких здравствених последица и загађује животну средину током дужег временског периода.

Амбасадорка је поручила да употреба касетне муниције и другог експлозивног оружја представља озбиљну опасност за цивиле деценијама након употребе, али и да неексплодирана убојна средства могу имати озбиљне социоекономске последице.

„Упркос огромним напорима у деминирању, укључујући значајну међународну помоћ, неексплодирана касетна муниција и даље представља озбиљну претњу на површини већој од 1.000.000 квадратних метара, праћену претњом од неексплодираних авионских бомби и пројектила у тлу и воденим токовима на 150 локација у централној Србији”, навела је Нинчић.

Своје обраћање амбасадорка Нинчић закључила је навевши да је траума од ове противправне војне агресије и даље присутна, али да је Србија привржена миру, стабилности, неселективном очувању територијалног интегритета и суверенитета и дипломатском решавању свих сукоба и спорова на простору ОЕБС-а.